Bahaya tak? Jika terlebih ambik asid folid? Contoh ambik obimin +asid folid 5mg.. setiap pagi...

Mohon pencerahan

Bahaya tak? Jika terlebih ambik asid folid? Contoh ambik obimin +asid folid 5mg.. setiap pagi...
11 Balas

Xdtgkan bahaya sebab fungsi folic acid adalah untuk menguatkan janin.ada ssetengah ibu yang xtahan dgn bau dia tu yg dktor tukarkan obimin.mcm saya pulk xboleh mkn obimin jd saya amik vitamin mcm biasa ferrous fumerate,b-co,folic acid & vit C..ada jg yg dktor suggestkan mkn obimin kalau ada mslh anemia & ada jg dktor cadangkan obimin utk memudahkan ibu mkn sbiji pill shj drpd mkn 4biji ,kadang bg ssetengah kes yg x compliance.mcm saya start folic acid 3bln bila dh plan nk pregnant utk bg rahim kuat bila berlaku pensenyawaan nnt.