Setiap kali makan mesti muntah

Even mnum sj pun ttp muntah ... Stress hadap bnda ne stiap hari setiap waktu... Bukan x bsyukur ... Tapi mental sllu down... Dngn x nak makan nasi.. perut kosong.. isi sikit muntah... Risau dngn bby ... Baru trimester 1 .... Pnjg lg prjlnn nak hdap bnda ne... Letihhhh

7 Balas

Hai 👋 Tipsnya awak kena cari sumber makanan yang sesuai dan tak triggered mual/muntah awak tu. Tak makan nasi takpe. Nasi bukan satu-satunya sumber karbo. Awak boleh dapat sumber karbo daripada cereal, pasta, mihun, kuey teow, potatoes. Tips kedua, jangan biar perut kosong dalam erti kata lain jangan skip makan. Perlu makan dengan kerap dalam kuantiti yang sedikit. Bila tak makan acid reflux dalam perut ni akan menolak isi perut ke atas. Itu yang menyebabkan pedih ulu hati, mual, muntah. Tips ketiga, elakkan makanan yang pedas dan berminyak. Semoga dipermudahkan 🌹

Terpaksa lah hadap juga awak.... Nk buat mcm mana kn.... Awak kena kerap makan walaupun lpastu akan muntah. Sy pun morning sickness terlalu teruk sampai sy turun berat masa 1st trimester tu. Sy makan sahaja walaupun lpastu akan muntah2.

12mo ago

bila morning sickness awk hilang .... ye ,, tpksa hdap jg ... pngorbnn kita sbgai sorg ibu . tp sy sllu kalah dngn prasaan sy emosi sy x stbil... doakan sy kuat

sama kita awak, saya nangis 1 hari tu sebab stress dengan diri sendiri, at least bagi rasa makan pon tak apa, ni makan pon tak nak sampai rasa semua benda nak muntah hurmm sabar yaa kadang fikir tak apa ni laa pengorbanan seorang ibu.

12mo ago

betul awk... pngorbanan kita sbgai sorg ibu .. kena mkn n bnyk mnum air lg² cuaca pnas skrg.. sy pun baru kluar dari wad.. sbb truk sngt haritu smpai muntah brdarah.... kena tahan wad dua mlm ... drip air nonstop msa kat wad... skrg kat rumh dh oke.. dh boleh mkn n mnum.. tp mual ttp ada tp x struk sblum ne...

Lebih kurang dgn saya, bezanya saya cuma boleh telan roti yg kosong je. Kalau mkn nasi atau bihun ke apa ke mmg muntah balik. Tapi 1 je saya fikir, ini yg saya nk rasa selama ni

bleh jmpe doc awak .. xpun bli ubt tahan muntah dekat farmasi. klo kerap sngt nti bby xdpt nk serap zat mkanan si ibu. bleh refer doc kk sy sllu mkn ubt thn muntah dlu

sabar puan..sya pon mcm tu hari2 dh masuk ank ketiga semua mcm tu alah teruk smpai 4 bulan..puan mkn sikit2 jangan bgi perut kosong nnti lagi rase nk muntah

awk dah berapa minggu?

12mo ago

baru 7 minggu. . harap² nnti alahan ne mkin hilang ...