Setiap kali makan mesti muntah

Even mnum sj pun ttp muntah ... Stress hadap bnda ne stiap hari setiap waktu... Bukan x bsyukur ... Tapi mental sllu down... Dngn x nak makan nasi.. perut kosong.. isi sikit muntah... Risau dngn bby ... Baru trimester 1 .... Pnjg lg prjlnn nak hdap bnda ne... Letihhhh

7 Balas

Hai 👋 Tipsnya awak kena cari sumber makanan yang sesuai dan tak triggered mual/muntah awak tu. Tak makan nasi takpe. Nasi bukan satu-satunya sumber karbo. Awak boleh dapat sumber karbo daripada cereal, pasta, mihun, kuey teow, potatoes. Tips kedua, jangan biar perut kosong dalam erti kata lain jangan skip makan. Perlu makan dengan kerap dalam kuantiti yang sedikit. Bila tak makan acid reflux dalam perut ni akan menolak isi perut ke atas. Itu yang menyebabkan pedih ulu hati, mual, muntah. Tips ketiga, elakkan makanan yang pedas dan berminyak. Semoga dipermudahkan 🌹