sendawakan bayi lepas menyusu

Mmg perlu ke sendawakan baby..ade x parent yang x sendawakan baby..n baby ok je x kembung.masalahnya bila tepuk belakang baby mesti muntah..

16 Balas

Bm ke fm? Mcm anak sy bf mmg susah nk burp. Sy ada tanya2 org, normal if bm tk burp and xpe. Sbb bm cepat hadam. Sy akan tepuk blkg anak sy dgn letak dia dkt bahu and tepuk dari bawah ke atas utk bg perut dia lega, alhamdulillah dia xmuntah semasa tidur. Ada masa sy tepuk dia burp ada masa tdk. Asalkan jgn lupa tepuk dia lps menyusu.

Take time nk sendawakan. Lepas susu amik masa sikit bru tegakkan baby n tepuk blkg. Baby sy mcm tu tp cuma x muntah. Lepas susu kalau trus tepuk blkg mmg xkan sendawa. So sy amik masa sikit bru tepuk blkg. Tp masalahnye bila dh sendawa terus bangun xjadi tido. 😂

3y ago

ye sama..lg parah bila baby terus menangis walau tgh mlm.ibunye pun xjd tido..

Kena sendawakan sis.. sbb baby nie ada yg jnis suka simpan susu dlm mulut.. atleast bila sendawakan, dia akn telan / luah smua susu yg dia smpan dlm mulut.. bkn apa, takut time tdo dia tersedak susu yg dia simpan tu..

Ce cek balik cara teknik tepuk tu btul ke x.. kdg ad yg tepuk pkai tapak tgn. Pdhal kena lengkungkan skit tpak tgn. 1 lagi..lpas mnum.. dduk kan baby dulu.. 5 mnit gtu.. bru tpuk blkg dia. 😊

ank sy. sy jrg sendawakan dia kcuali dia mengamuk (tanda nk sendawa tp tsekat. so sy tepuk2 blkg dia bg sndawa) pling senang sy dukung dia tegak, lme2 dia sendawa

Bljr la kasih sendawa baby Jgn mls.. Sis tepuk trlalu kuat OR salah kaedah tepuk tu la baby munta.. Urus baby ni kna lembut2 n sabar ok

Wajib sis .. Nak ke dia muntah msa tdo lg bhya .. Klu tpuk dia muntah awak sapu2 je lah or dukung dia bg tegak skit lma2 sndawa jugk .

Klu cara tepuk baby akn muntah.. Try pula cara sapu dri atas kebwh.. 😊 klu tak jga mnjadi.. baby tu full sgt rasanya hehehe

Bgs dia muntah..klu dia xmuntah bole sebbkn dia tsedak Susu..amalkn..jgn skip..untuk elakkn bayi tsedak susu

Mmg tu sis kalau dy munta tu bereti ada angin... Tu lh perlu bagi sendawa kalau tdk bby kembung perut