Vitamin Zincofer Plus Folic Acid

Hi minta nasihat mommies. Saya baru 2 hari makan vitamin zincofer yang dibagi klinik kesihatan. Tapi masalah sekarang lepas makan mesti muntah lebih kurang sejam lepas tu. Macam mana ye nak buat? Saya makan sekali dengan folic acid. Risau pulak fikir ?

20 Balas

Bagitahu nurse , akan tukarkan ikot kesesuaian.. saya buka buku pink je baru 9w hb dah bawah 11..tapi saya dapat iron tablet,bcomplex,folic acid n vitamin C.. dpt yg asing2, mgkin tak sesuai kalau amik zincofer atau iberet folic sebab ikot kes masing2 jugak. Awak bgtahu je nurse, mereka akan bantu tukar atau bg cara2 makan lain waktu yg boleh kurgkan muntah.

Saya mula-mula pun loya, pening dan muntah juga. Tapi sekarang dah ok sebab saya cuba pendekatan sendiri. 😅 Saya makan zincofer tu 2 jam lepas sarapan dengan jus oren. Kemudian saya rehat kejap. Setengah jam lepas makan tu, saya makan pula folic acid. Alhamdulillah sekarang tekak dah boleh terima. Sekadar perkongsian. ☺️

Saya pon mkn zencofer..nnty g klnk bgtaw nurse awak xsesui mkn zencofer...sbnrnye zencofer tu semua dh ada dlm tu...asid folid pon ada..xperlu ambl lg asid folid...mkn jha zencofer tu..saya hb low 10.6 sja...memng kn mkn zencofer...pg skali ngn mlm...mcm awak saya rase kes mnth tu sbb mkn skali ngn asid folid tu kot..😍😍

Sama la dulu makan mesti muntah. Then saya makan masa malam, time dah betul betul mengantuk baru telan. Baru okay. And dulu nurse yang saya consult cakap zincofer dah cukup, tak perlu makan folic acid dah. Mungkin lain orang lain prescription nya.

Hi.. Sy pn amik zincofer juga tp x ambik folic acid sbb dlm zincofer tu dia dh ada folic acid.. Klu mkn xnk muntah, amik sblm masuk tdr... Sy buat mcm tu and doktor said xde mslh as long as x skipped... 😊

sy pun tak sesuai.. lepas inform nurse kk dorg suruh sy g cari iberet folic. Alhamdulillah yg ni ok sikit takde muntah lepas mkn ubat tu. kalau zincofer tu dlm 30 minit lepas tu konfem keluar balik semua.

Samalar,, sa stop mkn tu,,trus sa tukar p iberet.. Zincofer 1 kali ja sa mkn trus muntah2 ar after 15minutes bgitu.. Eee lain btul tekak sa.. 🤣🤣 Janlar sis risau bgitau ja Jm or doctor klau x ngam tu ubat..

Zincofer tu yg wrne meron ke? Sy pn dpt Dr kk ..nurse bgtaw ubt tu da siap skli acid folic ..mslh sy plk mkn ubt ni ble buang air kcik ..wrne JD keruh plk ..tkut plk kne kncing Kotor..

Dah cuba mkn ubat sblm tidur? Kalau still muntah, cuba beli iberet dkt farmasi. Kalau dah mkn iberet, xperlu mkn zincofer+folic acid..sbb dalam iberet semua ada lengkap.

Doc suggest makan malam sebelum tido kalau muntah2 makan pagi.. saya pon sama. Try makan zincofer malam, alhamdulillah dah tak muntah.