Luahan susu drop baby baru 4months

Menuju Ramadhan, rasa sebak pula tengok susu makin lama makin drop.. Baby da 4m.. Macam2 ikhtiar.. Lobak putih, sayur hijau, organic milkbooster yg ada longan kurma semua tu, momma pregolac, nufiya lactation jelly (mahaii weii rm79) - semua ni x mkn sekali arung tp bila mkn sampai habis tp x effective baru beli lain.. salmon kerap makan, salad pun rajin beli boleh kata tiap minggu.. Buah jgn ckp la mmg suka buah oren kurma semua.. Power pumping everyday, tender pumping every week, urut breasts time mandi mcm shima viral tiktok ajae, panggil bidan urutkan breasts, kerja at office ringan je xde stress pon rasa cuma duduk kaunter terima surat, shuben kt rumah pon rajin wat keje & urus anak, tidur cukup anak jenis x meragam malam, xde makan perancang, minum air kosong banyak da tp tetap sendu juga susu yg keluar.. Pump pun dah try tukar2 tp hasil sama.. Demand baby da 4oz x 6botol hantar kt pengasuh total 24oz.. Tp bila pump kt office cuma dpt 15oz je.. Balik kerja baby df tu pon dpt juga pump 3x time dia tidur 8pm 2am 5am. Setiap session ni cuma dpt 1oz je both breasts maybe sbb baby dah df mlm.. so total sehari just 18oz (15oz office plus 3oz night pumping) sedangkan baby demand more than that.. Siang kt office saya pump setiap 3 jam, awal2 dulu pump 2 jam sekali tp hasil sikit sgt breasts pon rasa ringan je so decide lah pump 3 jam sekali barulah happy gitu nampak susu penuh 5oz both breasts itu pun breast masih lembut lg tau sbb LC kata jgn tunggu breast penuh sgt keras mampat baru pump sbb susu boleh drop.. Salah ke step ni? Ke mmg kena keep on pumping 2 jam sekali? Sbb awal2 tu sebulan juga saya pump 2 jam sekali, mcm takde perubahan 😅 Ada tips lain x? Saya banyak da follow breastfeeding tips kt tiktok & fb.. Feeds mmg video2 LC je.. tp mcm x berkesan la mommies.. sebaknya stock ebm frozen da xde sbb buat topup2 yg x cukup sebelum ni.. ni bulan puasa mesti drop lg sbb x makan.. Smlm da beli blackmores pink tu harap berkesan.. Dulu ada yg ckp kt saya pump je time dlm pantang sbb oversupply is better than undersupply.. Anak akan sentiasa cukup susu.. Akak2 kt office pon pertikai nape tak pump awal2 tunggu lepas pantang baru buat stock.. Time check baby sebulan pon nurse tanya nape keje tp x mula pump lagi.. kita ni takut jadi oversupply sbb pernah rasa breast bengkak susu sekali time awal2 bersalin tp bila tuam & cl urut2 okay je.. Skrg bila jd camni rasa menyesal pulak tak pump awal2 😞 Doakan susu saya meriah ye mommies. Semangat & usaha saya sgt kuat nak bg anak bfm tp sebak bila jadi camni..

2 Balas

Ada hand expressed selepas pam tak sis? Semoga terus kuat ya. Jgn stress tau awk dh cuba yg terbaik. Klu dh mcm2 cuba tp tak jalan dan terpaksa campur pun tak apa. Yg penting mental awk kne jaga ya.

3mo ago

Aamin Aamin Thank you sis atas doanya saya appreciate sgt… ❤️🥰

Kalau hantar pengasuh, saya bagi breastmilk dan susu formula. Pengasuh bagi breastmilk dulu, tak cukup, baru bagi susu formula.

3mo ago

Sama awak saya dari first day hantar BS buat camtu.. Even bg ebm tetap kita kena standby fm in case tak cukup.. selalunya mmg tak guna pun fm tu.. tp skrg susu drop bs dah mula guna.. saya tak kisah anak minum fm cuma dia ada rasa sebak sikit bila slow2 botol2 ebm tu volumenya kurang.. sbb dari awal saya semangat betul prepare2 buat pitcher method apa semua 😞