Bagaimanakah kondisi kesihatan mental anda semasa hamil? #ProjectSidekicks #TAPSidekicks
Bagaimanakah kondisi kesihatan mental anda semasa hamil? <a href='/feed/hash/ProjectSidekicks'>#ProjectSidekicks</a>  <a href='/feed/hash/TAPSidekicks'>#TAPSidekicks</a>
Voice your Opinion
Bagus
Tidak bagus, saya kemurungan
Boleh lebih bagus

10633 respon

57 Balas

ada masa jugak tiba2 rasa sedih..tiba2 rasa suami tak sayangkan kita..saya duduk serumah dengan mertua, kadang2 risau jika xbuat segala kerja rumah takut difikirnya kita ni pemalas tak reti buat kerja & takut dibandingkan diri ni dengan anak menantunya yang lain..dengan nak melayan kerenah anak2 yang tengah membesar, hari2 saya paksa diri buat kerja rumah/ memasak walaupon terpaksa duduk dikerusi setiap masa sebab tak tahan berdiri lama sakit urat peha & pinggang..bila xtahan sangat2 saya cepat2 istighfar..rehat dulu..dh reda sikit sambung balik buat kerja..itulah rutin hari2 saya..sedih

tak reti nak ckp.. penat dgn kerja..penat dgn berkejar hantar ank sekolah.. dgn pjj dgn suami..semua kne uruskn sendri.. ke klinik pon sendri.. smpai nyaris kme masuk wad sbb jantung laju..mau tidak.. semua nk berkejar.. berpantang pon sendri skrg ni.. mak kt KL pon xsihat (OKu)..suami kt kemaman.. balik tiap hujung minggu je.. dlm pantang pon dh kluar ambik ank sekolah..

stress. hb low, anemia, kencing manis. doktor sarankan hanya makan roti gamdum dan telur hancur je untuk sarapan dan lunch. makan malam cuma nasi suku, ayam suku, sayur separuh dan air lemon+epal hijau. pastu asyik tukar-tukar ubat sebab saya allergi ubat. saya tak cukup tenaga untuk memandu, uruskan sekolah anak-anak. badan menggigil sebab tak cukup gula dalam darah.

hmm, since preggy ni, anxiety and panic attack kadang² tu. tp bila dtg time anxiety, terasa teruk betul penangan dia. rs macam semua xkena. risaukan kesihatan baby sepanjang masa.. doakan saya ye agar anak yg dikandung ni, keluarnya nanti sihat² belaka tanpa ada sebarang penyakit dan komplikasi. saya juga akan doakan kalian perkara yg sama. aamiin

Pengorbanan seorg ibu.. 1st tri sya anxiety n panic ..takda alahan.. 2nd all goes well.. 3rd tri cirit birit teruk smpi perut memulas.. sesak nafas tu tiba2 pandai dtng sndri.. x ble sndri2 kena slalu ada suami n family bg support.. baru la fikiran pn sntiasa positiv.. apa2 pun stay strong all mommy to be 😘 #momtobe 28w

kdg2 dtg jgk emosi sensitive tue tpi pendam sjala..nagis sorang2.rsa loser sgt. sy hnya surirumah yg xde lgsg kemahiran apa2..masak biasa2 je, xreti cri income sndri,kuih muih pun setakat kuih biasa2 je,jahit menjahit pun xtahu, setakat jahit tgn blehla..xde lgsg bnda yg bleh membanggakan suami

2y ago

I feel you siss.. kita sama suri rumah yg tak dibanggakan suami 🥲

taktau nk ckp ... sbb bnyk bnde jd abah mninggal .. sy xcdent kreta tbalik .. kne ct brain xtray oprte kple .. sy rsaukn bby sy hrp die klua sihat smpurna hndaknya ... moga Allah gntikn smua kskitn ni dgn gmbira dn hkmh yg baik2 d mse akn dtg

Kadang2 murung jugak sbb semua kena buat sendiri, prepare barang baby sendiri, pergi check up sendiri, urus anak yg ada lagi, kerja rumah lagi, kerja opis lagi…sabar kena tinggi..Moga Allah merahmati…

Dari 1st trimester happy je walaupun alahan mcm2... tp bila masuk 3rd trim ni, mcm2 pulak datang sakitnye... murung jugak satu hari tp tak nak layan... sekarang okay je fikir yg positif 🌹🌹

okey cuma cepat stress kalau ada apa2 masalah.Stress yg slalu berlarutan,benda kecik pon sampai sehari baru nak okey mood. selalu jugak stress sebab xmampu nak kawal emosi....hmmm...