Makan banyak sewaktu mengandung boleh menggemukkan badan atau penting untuk tumbesaran bayi?
Voice your Opinion
Menggemukkan badan
Penting untuk bayi

8768 respon

20 Balas

Doktor sy pesan, kenaikkan berat bdn ikut BMI kita. So, get advise dr doktor brp kenaikkan yg wajar bg diri sendiri. Tp, makan tu biar ikut keperluan. Bukan kemahuan. Makan fastfood, junkfood atau any unhealthy food. Itu xbagus. Sy byk mkn sayur dan snacking time sy ialah buah2an cm ceri, jambu batu, peaches, grapes, orange, kurma, kismis etc. Sy juga minum jus buah Delima no sugar added.

Suami sy bising je sy kurng mkn time prggy, bukan xnk mkn tp sy xslre mkn,sy mkn ape y sy rse sy nk je tu pun xbyk, td goreng mee hoon mkn sikit je lebih suap husbnd lpas tu amik lg sikit sbb rse nk mkn, bila da amik slre tu cm xde pulak ha, da sy mkn sikit lebih tu suap lgi husbnd🤣🤣🤣🤣

dua2 kut. sebelum ni sy underweight sbb kurang selera mkn. tapi lps mengandung tiga bulan, baru sy berselera mkn. sy mkn byk sikit sbb nak berat bdn yg ideal masa bersalin nanti. even masa berpuasa pun sy cuba mkn portion lebih dari biasa masa sahur dan berbuka. alhamdulillah so far berat bdn naik dgn normal.

makan ikut nasihat doktor. sy skrg kurang mkn nasi lebih kepada buah dan sayur. sbb ada kencing manis bila mengandung. tp jaga diet xperlu mkn ubat @ suntik. semua dpt trkawal. sy sihat baby pun sihat

bergantung pada jenis makanan. lebih baik ambil makanan yang berkhasiat. bagus untuk ibu dan bayi.

Bergantung kepada jenis pemakanan yang diambil oleh si ibu.

22 dpt manfaat..mkn berpada pada..beringat kot kena gdm

Better makan ikut keperluan, bukan ikut nafsu 🤗

Bergantung pada jenis makanan

Depends pada khasiat makanan tu