sedih

Memang sye betul² sedih pasal anak sye yg usia 4bulan... I Guna anmum sekarang.. Dia suka minum susu ini.. Walaupun berak keras... Nenek sye yg jaga baby sye..baby nangis nak berak nenek sye bagi air+gula batu.. Dia pun Seronok minum air itu.. Semalam dia lapar xpi xnak minum susu itu sampai dia demam... Nak jugak dia Susu manis.. Lagipun anmum Utk usia 4 Bulan Dia stil Minum 3oz kadang² 2oz je.. Tapi setiap 2.30jam La.. Nurse suggest tukar Susu.. Tapi i tak tahu pilih susu macam mane. Yg berak lembut dan dia pun nak suka minum.. Smlm I bagi air baru dia puas tidur. Rugi I bawa klinik cakap dia demam semalam padahal dia Lapar sbb tu nangis²

24 Balas

sis,untuk kebaikkan baby yang masih kecil tu please berkeras dengan orang sekeliling.jangan sebab nak jaga hati orang anak kita yang sakit.baby tu kecil lagi.antibodi dia x sekuat orang dewasa.usus dia belum sedia terima manis semanis itu.saya dulu lahirkan anak pertama mcam2 org cakap bagi itu bagi ini.tapi kalau yg nasihat bukan2 tu saya cakap je..anak aku biar aku jaga cara aku...yang penting anak selamat dan sihat.bagi dia cuma apa yang di sarankan dokter saja.biasa kan balik dia minum susu badan or formula.mula2 mgkin dia xnak..tpi nnt dsbbkn lapa mungkin baby akan minum juga susu tu.sis jangan bagi orang suke2 bg baby kita makan minum sukati.nanti baby sakit kita as parents yang susah hati.biar la orang cakap kita apa pun asalkan anak kita sihat..

sis. baby memang suka yang manis2. sama jugak kalau susu badan dengan formula. memang baby suka formula. tapi untuk case sis. tolong bertegas sis. sebab usus baby masih belum matang. sebab tu baby bawah 6 bulan hanya susu ibu atau formula sahaja. even air kosong pun takboleh. its ok. anak tak sesuai anmum. banyak lagi susu brand lain sis boleh try. jangan give up cari yang terbaik untuk anak.

4 bulan bg air + gula batu?!!!😨 Utk pengetahuan smua ibu², hosp kerajaan dan sesetengah hosp swasta memberi fm lactogen kpd semua bayi bawah jagaan mereka di nicu. Fm lactogen sgt sesuai utk melawaskan perut bayi. Harga mampu milik rm9.90 utk 600g. Boleh dipertimbangkan utk bg ank minum ok.

4y ago

Anak sy baru2 ni demam hospital bg susu dutchbaby. So lps discaj sy bg susu tu kt baby, setakat ni ok cuma baby selalu muntah susu lps sejam minum susu. Tu yg merisaukan sy skrg ni samaada nk tukar susu ataupn tak. Berak n kencing die setakat ni ok. Susu badan kurang meriah jadi kena top up dgn susu formula utk baby saya.

Anak sy pun 4 bulan.minum susu enfalac A+. Tp minum dlm 60-75ml sekali minum. Xbnyk sgt sbb dh masih menyusu gak. Tp doktor suh tukar susu sbb lama nak membuang.2-3 hari. Doktor suggest susu frisolac.utk bayi yg ade mslh najis keras etc.

4y ago

Alhmdulillah berat ok.cume nk membuang tu ambik mase sikit

anak sy mse umo 2 bln pon kerap tkr² susu... sbb die xblh tolerate ngan susu fm...bile bg fm die muntah² jew... bf sy xbnyk tu yg cmpo fm.. last pkai ducthbaby alhamdulilah ok dah... berak kncing pon ok lawas dah...

Anak sy dari lahir minum similac gold. Alhamdulillah sekarang dh umur 3 bulan, serasi. Xpernah lagi kena sembelit. Sy suggest sis cuba try beli sample sample susu baby dkt shopee untuk try dkt anak sis.

Anak sulong saya minum anmum sampai umur 3 tahun xde masalah...tp yg second mmg xsesuai..jd mcm sis...saya tukar dgn dugro...alhamdulillah...sampai harini dah masuk 3 tahun...still consume dugro...

Anak saya..dr yg sulong sampai no 4 minum dutch lady je..perasa coklat tu..tp lps 2 tahun la..sbb sblm tu brestfedding sendiri..kalau jenama lain..mesti cirit birit..x serasi kot..

Ya Rabbi...awk kne slow talk dgn nenek awk. Baby tak boleh minum air gula..dah dia sedap cmtu dia taknak la susu. Air gula takda zat. Harap awk ckp elok2 dgn nenek awk

Baby saya minum anmum dia sembelit.bg lactogen dia cirit birit pula.saya try susu dutch baby dan alhamdulillah susu tu sesuai dgn dia hingga skrg