Baby tidur sambil minum susu ibu

Assalamualaikum mommies. I nak Tanya, anak I nak masuk 3 bulan dah. And I tgh breastfeeding. Anak I slalu start minum je susu ibu terus tidur. Lepas Tu dia stop minum. I letak dia kat baby cot dia. 5-10 mins je terus bangun Dan nangis balik mintak susu. Sometimes I Rasa penat sbb dia asyik nangis je. Kadang2 I bagi je susu formula sbb dia nangis. Ada tak mommies yg tau kenapa anak I mcm Tu? Apa yg I boleh buat #firsttimemom #firstbaby #FTM #pleasehelp #bantusharing

6 Balas

sama macam anak saya 3 bulan +. Saya selalu akan bagi susu sambil baring minimum 30-45mins lepastu baru tarik puting. Time tu dia dah deep sleep. Kadang baby ni seronok gantung dekat puting. Kadang dia nyot nyot lepastu tertdo, tapi 5 mins lepastu dia nak sambung nyot nyot balik. begitulah 😂😂😂

sama mcm anak saya puan... dia bukan lapar tapi baby ni mmg jenis suka sooth (tenang) dia nak nyot nyot utk bantu dia tidur. demi menjaga mental dan fizikal puan, boleh cuba berikan dia pacifier ketika tidur. untuk bantu dia sooth.. nanti bila dia dah lena dia sendiri lepaskan pacifier tu..

anak sy pun mcm tu, nak ngempeng je utk dia lena tido,tp sy yg pnat.. memula taknak bagi dia pacifier tp tpaksa bagi jugak..Sy guna pacifier Avent air soft.. So far lah anak sy ok klu dah lena pacifier tu tcabut sndiri dri mulut dia😅

Sama la anak kita sis. Lahir pun bulan sama. Baru sehari lepas dia nak puting sebelum ni dia tak nak… lagi satu time sis letak baby cot tu, sis cuba pasang white noise. Anak saya masi saya pasangkan white noise walaupun dah 3 bulan.

Tengok berapa lama dia minum, ada 15-20min ke untuk satu side? Tetido tu mmg biasa, kena burpkan dia in between sblm tukar ke sebelah lg..kdg2 dia akan bgn, kdg2 die akan smbg tdo jap..pastu nanti die akan bgn sendiri utk sambung..

Dia bukan nk susu dia nk sooth je atau sbb dia nk tidur tp terjaga je. Normal for babies nangis sbb dia xreti bercakap lagi. Bedung dia ms susukan dia.