PENAT SANGAT 1st TRIMESTER

Memang first trimester ni penat sangat ke lemah gila takda selera makan. Takda tenaga. Asik nak rehat baring je. Duduk lama lama pun rasa penat. Memang macam ni ke pengalaman mommies? Cuba share 💙 memang normal kan? Sebab tasha masih awal lagi #1stimemom #firstbaby #pregnancy #advicepls #theasianparentph #bantusharing #sharingiscaring

11 Balas

biasa je tu.. ada 3 trimester nak kena harung nanti..masuk last trimester lagi letih sebab perut dah start jauh kedepan 🤭🤭 abaikan mulut org yg suka complaint,badan kita cuma kita ja tau mcm mana. tapi jgn la sampai tahap tak bergerak langsung, wlaupun pregnant badan tetap kena ada pergerakkan cuma tak perlu yg lasak la..satu lagi tak boleh samakan badan kita dengan badan moyang kita suatu ketika dahulu.. cukup tak bekenan dgn ayat "dulu-dulu" 😂😂

4y ago

Betul sangat!!

Rasanya normal tp x smua ibu2 mcm tu.. Tp tuk saya yes... Masuk 7 weeks, mabuk sebelah malam sampai x boleh nk tidor.. Bila pagi, jd penat sgt2.. Letih.. Mmg sy 1st trimester banyak tido and baring je.. Mkn pon x lalu, minum milo je, tu pon kluar balik.. Biar la org nk kata apa.. Yg penting kita jaga diri kita and baby dlm kandungan.. Cukup kan rehat sis.. Jgn paksa diri tau klu penat sgt..

4y ago

Faham sangat rasa tu walaupun saya awal lg. Tp dah rasa mcm mcm dah. Badan tak sedap je rasa itu tak ok ini tak ok. Baik thank you sis 💙🤗

betul, first trimester paling penat. dengan alahan nya lagi, mabuk lagi. first trimester saya masa PKP duduk campur dgn mertua dan nenek suami sekali. dah la baru kawin, nak layan sickness, lpstu tak selesa sbb rumah baru kan. terus kena label menantu pemalas, tp masa tu saya cuma sickness je 😭. tp skrg dah nak masuk third trimester alhamdulillah masa 4 bulan sickness semua dah hilang.

4y ago

Saya org nak label apa pun takpa la bukan dorg yang pregnant and kene hadap. Nak nak kita baru and first time sebab tu kene guide and tlg bukannya judge kan? Alhamdulillah semoga you and baby sihat ✨✨

Aah betul, saya pun macamtu masa 1st trimester.. penat nak tidur, takda selera makan, mulut rasa tawar payau pahit, rasa loya 24jam, heartburn, angin.. now dah masuk 2nd trimester alhamdulillah makin okay cuma kdg2 alahan tu on off mcmtu.. Semoga sis kuat and semoga urusan semua berjalan lancar, Amin ♥️

4y ago

Hehehe semoga kita terus kuat ❤️🤗

betul sis saya pon mcm tu sampai kena admit wad sebab air kurang dalam badan. punca dia sebab x mkn. skrg alhamdulillah dah 5 bulan alahan dh takda, penat dah kurang n selera mkn bertambah. sis sabar ye nnti trimester 2 insyaAllah dah oke 😊

4y ago

Alhamdulillah awak dah okay skrg ✨🤗 tu la in shaa Allah kene tahan je ni sikit lagi. Awal awal ni biasa la cuma kdg rasa lemah sgt tu je and selalu sorang sorang je mostly sbb saya jadi takda mood nak bercampur org

Betul sis.. MashaAllah mencabar betul.. Semua serba tak kena...Ni pun redha je..Kadang² bila dah mcm ni mood pun swing saja.. Abam zauji paling kesian kena hadap saya kadang² ter-moody bila penat..Alahai berdosanya..

4y ago

Huhu bertabahlaaaaa

sye pn mcm tu tpi tkde lh pnt sgt cuma nya kurg selera mkn..dn mulut rasa tawar sgt..kdg² nk telan air liur pn rasa nk munth..mkn pn trpksa skit²..

4y ago

Sama la tapi saya penat sgt asik terlelap mmg takleh bawak bincang hahaha

depends. kdg2 smp 3rd trimester penat pn ada. Saya smp 2nd. Pastu 38w camtu jd penat blk, cuma selera bertambah. Nk mkn mcm2.

4y ago

Amiin yarobbalalamin 💙💙💙

Betul.. Sy pun baru lps fasa tu.. Skrg dah masuk 2nd trimester.. Tapi still muntah kalau tak kena time 😌

4y ago

Tu la saya tak tahu lg mcm mana. Harap semua ok 😁🤗

Tolong bagi komen mommy mommyyy 😁💙