Sembelit susah membuang

Saya dah 10weeks, muntah dh kurang skrg sembelit plk. Saya risau buasir sbb hari tu teran ada darah sampai takut nak membuang. Ada tips tak?

4 Balas

Sy pernah sembelit. Tandas kat rumah pulak jenis cangkung. Apa yg sy buat sy tak camgkung tapi berdiri separa membongkok, sy tak teran sgt just tunggu sampai rasa dah bebetul hujung. Even lepas beranak pun sy tak berani cangkung, membuang sambil berdiri separa membongkok. Nampak kelakar tapi yg mengalami je faham 😂

1y ago

wahh mcm tu pun boleh ye, baik nnt sya cuba. terima kasih 😇

Saya pon masa awal 6 minggu hari tu pon sembelit, adik ipar suggest minum susu HL , Alhamdulillah sampai sekarang saya minum, hilang sembelit tu, pagi bangun tidur terus membuang normal, tak mcm mula2, 2 jam dlm tandas tak keluar2, seksa tak tau nak ckp, nak teran sgt takut. So try la susu HL tu.

1y ago

baik nnt sya cuba, terima kasih 🥰

Jangan teran risau baby y kluar, sbb pengalaman sy miscarriage dulu mcm tu, awk byk kan mkn buah pisang/jambu batu/dragon fruit y merah/minum air barli tanpa gula sekali dgn barli tu, pastu kurang kan mknan pejal, sesekali awak mkn bubur nasi mcm tu

1y ago

rasanya semua ibu alami sembelit...bykkan makan sayur ..boleh buat sup sayur..lebih sedap dimakan..time nk membuang saya xteran sgt, sbb risau...klu tandas duduk, sis cuba gosok² bhgian blkg punggung smpai najis kluar...smbil tu naikkan dua² lutut..depan kaki still sentuh lantai..in shaa allah selamat membuang tanpa teran dgn kuat..klu tandas cangkung, xsure..nk buat cmne..try la gosok² blkg punggung jgk..kot² menjadi.. #saya buat menjadi, tp xsure org lain mcmne..boleh je try..

banyakkn minum air,mkn sayur dan buah sekurang ny dua kali sehari.

1y ago

baik terima kasih ☺️