Ada petua x mama² semua, ank sy naik biji² halus kat muka, utk hilangkan camna ya,baby baru 17 hari

Masalah biji² merah dimuka

Ada petua x mama² semua, ank sy naik biji² halus kat muka, utk hilangkan camna ya,baby baru 17 hari
11 Balas

Anak saya pon macamni, baby umur sebulan. Bawak jumpa doktor, doktor cakap ni biasa, tp dr pesan jangan bagi kering, selalu kena moisturize, kalau tak nnti dia gatal. Dr bagi baby lotion brand sebamed. Alhamdulillah nampak dah kurang byk.

blh cuba mandikan dgn susu ibu. mix dgn air mandian dia. baby sy pun mcmni jga masa 2 3 mgu lps lahir. sy lapkan muka baby guna air sejuk dan mandikan dgn breastmilk. sy elak guna apa2 product jga (shampoo,cream etc).

anak saya pernah jdi dekat kepala.so say cuba untuk stop shampoo baby yg dia pakau.then bbrpa hari tu dah tkda biji2 merah.rupanya dia allergic dgn shampoo tu.sis try cek mungkin baby ada allergic ke apa

Naik kat muka je kan? Kalau saya biarkan je. Nanti hilang sendiri. Kalau tak elok, saya bawa anak pergi klinik pakar kanak2. Saya tak berani nak sapu any cream walaupun family sendiri yang suggest.

saya letak bedak agnesia je, terus hilang biji2 merah tu. if kulit dia agak kering lepas letak bedak tu, sapu je losyen. tpi ikut kulit anak jugak, sesuai ke tak.

doktor pesan mndikan dgn air suam je. sbb ank sye pun naik ruam kt muka & kepala. nnt lama2 hilang sendiri. kalau baby sis ruam teruk blh bwk pi klinik check.

Sy letak tepung jagung bidan sy ajr. Tnye dr dr ckp blh sbb blh mkn kn.. ruam ruma ltk pn mmg cpt hilng

Anak sy pun ada di muka & kepala. Now dh hilang Alhamdulillah . Xda letak apa2 pun.

nanti hilang sndiri. tpi kalau bnyk mngkin boleh mtk ubat/krim dgn doktor

df ke? anak sy pn ada kena jg..doc suruh df je insha Allah akan hilanh