Tips susu bnyak bulan puasa. Share la. Sbb susu saya drop baby mengamuk.

Masa anak 1st xde plak masalah ni. Ank 2nd ni bln puasa ank bru 6bln. Bila tghari susu drop rasa breast lembik. Lps tu dia x puas merengek menangis je. Sudah nya kol 2 saya buka jgk. Makan n minum. Dlm kol 3 lebih tu baru rasa berat susu bnyak. Baru puas dan lena tido. Mcm mana korang puasa dan susu x drop eh? Ank 2nd ni mmg susu x sebanyak anak 1st. Sbb masa ank 1st susu bnyak sgt smpai baby 8m pun masih kene lg bengkak susu. La ni skrg susu ada je tp x semeriah anak 1st. Even hari biasa, kalau lunch lambat je susu drop jgk. Risau sgt putus susu.

8 Balas

sy masa 1st day puasa anak mmg minum kejap "habisss" tukar minum kejap "habis" tukar2 je selalu kiri kanan. tp 2nd day puasa dah ok. kan susu kita akan regulate dgn keperluan anak selagi dihisap hisap.. kita ibu menyusu ni kena minum air banyak, sikit2 tp kerap. kalau sy berbuka lepas kurma minum air 0 lepas makan minum air 0, lepas magrib minum, lepas isyak minum, masa terawih lepas 4 rakaat minum lepas witir minum lepas tu setiap jam minum air0, time nyusu malam sblm nyusu minum lepas nyusu minum terjaga nk sahur minum lepas sahur minum. makan kena yg berserat tinggi, byk protein, karbo kompleks, kurang garam, elak high processed food

2mo ago

Skrg cuaca panaskan, kerap berpeluh. Bole jadi jugak kurang rase nak kencing

Makan lebih lauk, kalau hari biasa makan 1 lauk. Ni makan 2 jenis lauk. Tambah sayur sikit. Air masak minum secukup nya. Kurma jgn tinggal, saya biasa ambil 5 biji. Insyaallah bertahan smp berbuka dan susu pun ada. Kalau dah cuba situasi masih sama. Puasa selang seli sebab masa ank pertama bukan sebab susu. Berat naik tak okay, nurse suggest puasa selang seli. Masa tu baby 4 bulan

ank sye mcm sis, 100% reject botol walaupun kite pam. sye xpnh rse breast berat, tp setakat ni ank sye 8m menyusu alhamdulillah ok. sye mkn nasi bnyk, jgn stress sgt. mkn makanan yg blh ceriakan mood kite mcm choc ke. sye pernah try 2-3 jenis milkbooster tp semua tu xmenjadi pun.

Sama nak tanya tips puasa. First day puasa okay lagi. 2nd day susu terus drop. 3 kali pump session boleh dpt untuk sekali minum je🥹 sy pulak sebelum puasa pun susu mmg tak banyak sgt, cukup2 je. Bila puasa pump dpt 30ml je each breast🥲

kalau sy sahur makan kurma dan air hotlick.. dan 1biji vitamin tambahan blackmores pregnancy and breastfeeding sbgai backup.. alhamdulillah stakat ni anak ok..

sama...tolak botol mentah2 n formula lg la xyah ckp...sye pon kes yg sama jugak...puasa setengah hari je...baby bru sebulan lebih...risau pulak...

I pun sis tgh cari jalan. Teringin nak puasa. Kalau tak makan, susu taknak keluar langsung. Mungkin kena tukar jadual pam kot sbb sy bekerja jugak.

2mo ago

Missy i pun baru start puasa harini. I pump lepas sahur, 10 am, 1pm and now 430pm. Lepastu plan nak ambil anak. Selalu pump 1pm taknak keluar or keluar sikit. Ni mcm ok pulak tp still kurang dari hari tak puasa. Beza pagini i ambil kurma and supplement. Tgk dh berbuka mcm mana nanti 💪🏻

oh ye, tmbahan sikit. Baby saya reject botol even susu sy pump pun dia xnak. Susu formula lg la reject terus dia