Belajar bab penyususuan

Masa 1st baby, sy ingat bab bf ni mudah. End up sy tkda susu kuar even urut. Nurse duk tekan2 dada pun dia ckp eh lembik mmg tkda susu. Stress kita huhu. 2nd pregnancy ni sy berazam nk bf. Bila sy patut start belajar, skrng bru 8 weeks.

11 Balas

Sy hari pertama tkde susu . Hari kedua dh kuar colostrum. Sy buat mcm ni ikot petua tukang urut : 1. Minum air suam bnyk 2. Minum farm fresh milk @ horlick suam 2-3x shari. Panaskan dlm microwave dulu 3. Makan sup labu putih ( jgn tumis ng minyak tauu , tak elok lagi sbb baru tgh pantang ) - yg ni mmg org ckp bnyk kuar susu nanti 4. Sy lurut dgn sisir dari arah luar ke bahagian areola tuu ( jgn kene dkt yg bahagian areola coklat tu tau ) 5. Mkn sup air sayur lobak, carrot 6. Mkn ikan bakar 7. Biskut blh mkn 8. Roti mmg tak boleh sbb nanti angin 9. Wajib mengurut utk kuar susu. Kena cari org pandai urut. 10. Tuam dgn tuala suam Ikot je tips ni mmg snng kuar. Huhu.. Mmg esok tu tekan kuar susu. Tp sakit gakla sbb bru lgi kan … payudara mmg nmpk lain . Pastu sy mmg jnis dari awal baby tu kuar , baby dah pandai hisap nipple sy . Wlaupun sy bg botol feeding dlu dlm 4 hari mcm tu , sy still akan bagi hisap nipple sy sblum dia hisap botol susu . Jadi mmg dia okay jee alhamdulillah wlaupun sy duk bg botol feeding dulu sementara. Tp mmg melecet la puting tuu . Huhu .

3d ago

dulu pun sy letak je nipple kat baby. tapi dia menyusu.. smpai bdarah nipple. pastu kesian sbb mcm tkda susu. risau dia lapar. masa tu plak kt hosp lagi sbb czer lama skit duk hosp.. end up sy bgi susu fm🥲

sy anak first Alhamdulillah dpt nyusukan dia selama 1 thun . mmg tak mudah. masa dlm pantang tu dah pkir nk smpai 6bulan je sbb sakit bdn bagai . eh tup tup smpai sthun dah . tp stop pun sbb pregnant . sy takut tak larat . dgn alahannya lg . dia pun okay je sbb mmg pndai mnum botol. tp.masa pregnant tu ,sy mmg byk baca . bf ikut demand baby . kalau awak pam . jaga waktu pam 3 jam skli if kerja . sy paling lmbt pam pun 4jam kalau busy kerja . tp kat ruma sy df je . sllu ksgkn breast . jgn bg penuh2 bru nk bg susu kat anak atau pam . biasa kesilapan org sy sllu tgk dia pam bila susu bebtul penuh kekonon nt dpt laa oz yg bnykk tp tu stu kesilapan ye . 6 -8 jam bru nk pam . mmg lama lama susu akn stop . makan je awak nk mkn apa . awak happy susu mesti byk . nk amalkan milkbooster pun bole ikut kemampuan .

sekarang dah boleh mula belajar❤️ tak cepat tak awal pun.. free webinar free consultation, paid class semua ada, cari dari sekarang, tangguh2 nanti terbabas lagi. sy dulu 1st baby rasa mcm study awal dah, lalui sendiri terbabas jgk rupanya tak belajar habis, sempat laa stress gila bila nurse tekan lembik ni tetek kecik plk ni TAKDE SUSU kesian anak lapar, tukang urut pun urut & tekan ni LEMBIK TAKDE SUSU nii, 2w terbabas, alhamdulillah kite belajarrrr ilmu penyusuan yg betul, umur 40hari dah fully bf sampai 2y2m baru wean off kite yg dikata takde susu breast manjang lembik kecik ni..

5d ago

bukan bidang kan sis mmh, tp nak bercakap jgk.. payah la.

Sama dgn saya jugak. Anak first x reti direct feeding. Jadi ep mom je. Sedih masa tu sbb x dpt rase sangat bonding dgn baby sbb xde latching dgn baby kan... Bila pregnant anak second ni saya belajar semula pasal penyusuan. Alhamdulillah dpt DF dgn baby sampai ke hari ni.. penat ada tapi syukur sangat dpt rasa nikmat DF tu Dan bonding dgn baby....

Boleh follow ig lactation kaunselor utk belajar ilmu asas penyusuan. ada info di ig mereka tp lagi details if join kelas online (murah je RM39 pun ada). they do home visit juga utk check penyusuan if ada issue or not (baby ada tongue tie/ nipple confuse/etc) Ig : bestnyamenyusu ig : syoknyemenyusu ig : nyusoo.official

7d ago

Kelas Asas Tangisan dan Tidur Bayi pun ada (sgt membantu nak tenangkan bayi & bg tidur)

I feel u sis..sy pn ank frst mcm tu ingtkn mudah mnyusu je mcm biasa tp rupanya byk kna jaga & blajar..klu org lain tnya knp x study dlu awal2 atau tnya nurse dlu,tp klu mmg x tau yg benda tu sbnarnya byk ilmu kna tahu mmg x terfikir pn nk tnya, bkn xnk tnyakn..

Sya pun tgh risau... Hujung bulan ni nak start masuk kerja... Sya risau fikir sempat ke nak pump susu, rsau nak simpan susu kt mana.. Boleh ke sya susukan baby smpai target sya... Risau..

Ya, bf bukannya mudah. Sekarang belajar. Boleh follow group FB Happy Breastfeeding Malaysia atau follow medsos Owh Didiyana. Tiada jual produk.

Mula dari sekarang. Good luck and all the best to you. Semoga breastfeeding journey awak dipermudahkan 🌹

boleh start belajar dari sekarang. follow LC kat tt/ig. diorang rajin buat live free sharing.

3d ago

ya.. sy pun dh contact pn nad tu. tnya bila blh start. hehe