normal ka berat turun ?

masa 10w berat sy 55kg. skrg dh 12w berat turun jadi 52kg. alahan ada sekadar loya² tapi tk muntah. selera mkn kuat , tkda sakit apa² , bleeding/spotting pun xdk. normal ka tempoh 2minggu turun 3kg ? ttba overthinking plk🥺

9 Balas

2minggu turun 3kg? Ada gtau doctor x? Sy frst trimester & alahan teruk turun 5kg dlm 2minggu, doctor ckp klu alahan teruk normal jd mcm tu tp personally doctor risau juga sbb during pregnancy spatutnya berat akn bertmbah. & msa sy tu mmg doctor pksa mkn juga tp sy ada msuk ward lg sbb mmg xleh mkn lgsg. Klu sis risau jumpa je dgn doctor & mungkin ada recommendation mknan2

1d ago

sy sblm hamil 57kg lps tahu hamil terus turun 4 kg skrg 53 kg 7bulan..hritu memang alah terukk..skrg dh selera bile mkn..tp tu la berat susah plk naik😅btw umur sy 22

Berat sya turun 4kg masa bulan ke 3 pregnant sbb alahan teruk..masuk wad 9 hari..masuk air berbotol2..telan ubat muntah hari2..now dh 7 bulan baru naik berat dekat 6kg..pergi check up nnti inform dgn nurse..klu scan everything ok mybe doktor hya akan suggest lebihkan makan klu tak mybe ada cara lain☺️

saya dari 10weeks smpai la 25weeks skrg ni, berat maintain turun naik turun naik sekilo dua.. tp nya baby dah berat 1kg kat dlm.. gdm lagi... 😅 selagi tak ada simptom2 yg lain tu, rilek jaa

Dah minum air gula? Dah buat pemeriksaan kehamilan dgn doktor? Jika belum, buat segera. Sebab berat turun banyak, ia simptom thyroid, GDM. Risiko pada ibu hamil & kandungan.

18h ago

OK, nanti next check up bgtau doktor perkara ni sbb puan ada selera makan, tapi berat turun. Ambil makanan lebih sumber protein, zat besi dan serat sayur untuk berat badan yg OK.

Saya ada gdm n berat turun 1.5 kg masa 20w, dr ambil sampel darah bimbang ada thyroid..kita pon risau jugak sebab makan macam biasa je cuma nasi je tak selera nak makan

saya masa booking buku 50kg lpastu checkup 13minggu berat turun tggal 49kg. nurse refer doc sbb spatutnya berat naik . cuma mmg ada loya dan xde selera makan .

sy mse mula ngndung alhan truk smpai 4 bln berat trun 11kg..lpas msok 18 week bru alahan ok n bleh mkn xmntah DA..berat naek blik sikit2

normal. jangan risau yg penting 2nd 3rd trimester nanti kena ada kenaikan

normal