19w berat masih tak naik

Haii.. saya msa 1st trimester saya alahan smpai berat lost 3kg.. skrg dh 19w msih kekal plk tak naik tak turun.. alahan dh takda cuma mkn tu biasa2 je mcm sblm pregnant mgkin ke sbb tu berat ssah naik? Risau plk sy.. ada tips tak nk bg naik balik sikit2? #firstbaby #bantusharing

1 Balas

Maaf bertanya, puan kategori berat apa ye? Underweight, normal, overweight, obese? Nak naik berat, tips Sy makan je, atau tambah calori makan. Kerap kan waktu makan. Tapi make sure makan yg sihat2 la. Boleh try amalkan susu (biasa/utk ibu mengandung). Tapi sbb Sy obese, sy xrisau sgt bab berat naik ke tak. Plus, utk range obese still consider okay andai kata sepanjang pregnant berat Cuma naik 5kg. Plus everytime checkup pun, baby okay je, and doc pun actually okay dgn kenaikan berat Sy. Since berat xnaik sgt, Sy pun ada tanya2 doc jgk to make sure apa yg okay apa yg tak.

2y ago

Ooo,haih la org pun. Buat kita risau. Nurse takda cakap apa2 kira okay la kot. Ntah la, kalau underweight faham la berat kena naik. Tapi as long as makan cukup sihat, okay kot