Utk ibu² GDM on ubat atau on Insulin, berapa kali doc scan baby spnjg mengandung?

Mana ank 1st dlu GDM on diet control cuma dpt 3 kali scan baby dkt kk (basic procedure kk).. Yg lain2 scan sendiri dkt swasta.. Anak ke 2 ni GDM on ubat. Now dah 14w, dkt kk je dah 4 kali scan. Mula² sbb nk tentukan edd sbb period tak tetap. Next 20w nnti kene jumpa Pakar dkt Hospital utk buat detail scan plak.. Lps dr tu x sure bila lg doc akan scan, Sbb doc bgtau mmg akan kerap scan tkut bby besar/air ketuban lebih utk kes ibu GDM ni.. Korang yg GDM mcm mana plak? Sy skrg ni bsp kene buat tiap 2 mgu, tca kk pun tiap 2 minggu, tca hsptl pkar buat masa ni sebulan sekali + home visit dr nurse sebulan sekali jgk sbb buku pink label kuning.. Rasa mcm bz plak pregnant kali ni.. Nasib baik x kerja.. Klu tk asik kene minta cuti je..

1 Balas

sy pregnant anak ke 3 ada gdm on dc,setiap bulan scan. bsp sebulan sekali

2y ago

tu la sis. bsp pertama kali bacaan pagi tak cun,lepas tu doc bagi peluang buat bsp 2 minggu lg utk tentukan sama ada sy boleh diet atau on ubat. alhamdulillah lpas tu bacaan semua ok. last sy bsp 36w,tak sempat nak bsp last tarikh doc bg sbb 38w 1d sy dah selamat bersalin. semoga urusan sis dipermudahkan. sy yg sebulan sekali pun rasa penat sgt