Darah rendah

Makin check up, makin rendah darah. Aduhhh stress pulak. Tak tahu nak makan apa dah 😪

9 Balas

Ubat tambah darah doc bg tu kne mkn ikot mse yg betul. N klu bleh ambil dgn jus buah or vitamin c. Sbb vit c mmbntu pnyerapan ubat tmbh darah tu. Mcm sy ambil dgn air pati delima or oren sunquick tanpa gula..Lps tu mkn vit c yg 100mg or yg bdk2 punya.

2y ago

Minum oren sunquick pun okey jugak

saya makan ubat tambah darah dgn pati delima gulsan sebelum tido malam. pastu kalau rasa pening atau loya selepas makan ubat tambah darah saya akan kemam vit c. Sebelum nak makan saya akan makan buah jambu batu dulu. Alhamdulillah Hb naik.

2y ago

biasa okay je mana², klu nk lebih kepastian..sis blh tnya farmasi atau doktor masa pergi klinik

Sis cuba mnum Marigold jambu batu pink. Sy hari tu mnum alhamdulillah naik HB & blh maintain. Tp kalau ada GDM bahaya sikit gula dia blh tahan.

2y ago

Tenkiu sis sajes❤️. Nurse pun ada sajes sruh tukar susu. Try minum susu farm fresh yg kurma pulak

ubat tambah darah klinik bg tu makan tak sis? kena tambah2 dgn sayur hijau mcm bayam, brokoli & buah2. lg satu waktu tidur pun kena jaga ya

2y ago

Ermm. Mngkin sbb waktu tidur. Kena jaga2 lepas ni

sy pernah drop sampai 9.6 mkn jus delima tk berapa jalan, pastu makan juga brokoli..alhamdulillah naik

2y ago

biasa nurse sarankan mkn ubat tmbh darah dgn air sanquick tanpa gula... klu ubat tmbh darah sebenarnya dh ada vit c (gabung sekali), klu ubat tmbh darah yg 4 sekawan tu...tu yg asing, yg ni blh ambil ferrous sekali dgn vit c

sya pun sma doktor sarankan sya beli ubt dkt famasi ubt tmbh darah..iberet..

Sma sis dlu cmtu Tapi lama2 da ok kena tahu pemakanan

saya pun sama.. dah lah due bulan 12

hb atau tekanan darah?