Boleh atau tidak makan makanan pedas sewaktu mengandung?
Voice your Opinion
Boleh
Tidak

9683 respon

55 Balas

Sy tak tahan makan pedas dan tak tahan kalau tergigit cili potong..tp awal² pregnancy,suka sgt makan pedas🌶️🌶️🌶️🌶️..yg pedas² sy makan tahan pulak. Now dah trimester ke-2 sy rasa dah tak tahan dah makan pedas tp still nak makan pedas jd kurang sikit 🌶️.

boleh je xde kena mngena dgn baby kalau mkn pedas. cuma klu sejenis xtahan tu mybe akn pedih ulu hati la.. sbb kte pregnant ni smua anggota sensitif skit so kena berjaga2.. mcm sye nk kena ada pds2 jgk skit dlm masakan kalau x pds x lalu nk telan.. so far ok je

boleh, tp tak digalakkan terutamanya jika sebelum pregnant memang ada gastric, nti bila time lay down or nak tidur asid pedas tu naik ke atas dan akan rasa heart burn @ pedih ulu hati. Nti ibu akan rasa tak selesa dan sukar tidur.

boleh tapi bukan terlalu pedas dan kuantitinya sikit . buat raso raso org kabo 😂 sy mmg kuat makan pedas , lada tu buat ulam je tapi bila preggy ni kurangkan . lagipun sejak preggy takleh makan pedas sgt jd cirit birit

sy x tau blh mkn ke x,tp bila ad hari trgin mmg nk sgt mkn pdas. tp gndung kali ni,awl2 ari tu je tringin, skrg mkn je ap yg ad jnji blh mkn cuma,sy trlmpau letih n kaki bgkak.. n sllu brfikir mcm mn nk kntrol gula..

Sya sekarang nasi je pasti nak ada sambal hahaha..xleh kalau xde sambal..g mna2 lah wajib kena ada sambal hahahaha...kadng2 risau makan pedas tpi dh nk buat MCM mne itu je yg boleh ditelan

Samyang ni makan jenis cheese je. Slain tu xberani... Tpi mmg jenis seorang yg telan pedas.. Jdi tula... Nk xnk mmg ada pedas2 sikit.. Kalau x cam xlalu nk makan

Tapi saya elakkan. Tahu diri kalau makan pedas cepst sangat sakit ulu hati. Baik cegah daripada ubati 🤗 #TAPSupermoms #TAPactiveusers

saya masuk 5 bulan dtg lg kecerewetan hamil ..X boleh makan nasi ..mau mee jer n pedas ..lepas mkn pedas pandai senak perut tp X lah lama ..😩😩

boleh. saya jenis mkn pedas. semenjak preggy ni xboleh mkn pedas sikit pun xboleh... trus berair mata dan minum air cpt2...