Anak kerap tidur

Hi mak2 dalam ni. Saya ni firstmom. Anak saya baru 2 bulan 16 hari. Kenapa ya anak saya ni kerap tidur? Gap bangun kalau pagi pun dalam sejam atau sejam 1/2. Pastu mesti tidur. Kalau saya bagi susu badan, kejap je mesti dah tertidur. Saya ada try cuba sibukkan anak dgn mainan, flashcard playmat tummy time tapi kadang tiada menjadi. Dapat bertahan 20 minit jak atas playmat tu. Saya jadi serba salah sebab jarang sangat dia berjaga pagi (pd pandangan saya lah). Kalau berjaga pun paling lama pun 2 jam pastu mesti mengantuk. Kalau dia tidur, dalam 2 jam - 3 jam jugak. Normal ke keadaan anak saya yang kerap tidur ni?

4 Balas

sama. anak sy pn sebaya² anak awak. kuat tido. bangun kejap sy main2 dgn dia. sempat gak tummy time. xsmpai sejam dia tido balik. tummy time baby umur cmni kejap2 je pun takpe awak. nti lama2 masa tido dia akan lagi singkat.. 2 bln ni masih newborn. sabar ye mumy. nanti bsok tak telayan awk bila dia da susah tido 🤣

Awake time untuk baby 0-3month 1jam ke 1jam1/2 je. So normal baby tidur after one hour. Kalau gap terlalu lama baby akan jadi overtired and susah untuk tidur semula. Make sure jaga timing tidur baby. Tidur is good for their growth.

normal berjaga 40min-1jam sbb masih rutin 0-3m. jgn paksa dia berjaga siang, tido malam. sbb fasa skrg waktu tido dia masih 22-23jam sehari. kalau paksa berjaga takut anak overtired. anak overtired akan lg susah tido

Puan dah guna tracker tidur dalam apps ni? Situ puan blh tau umur anak puan seeloknya berapa jam dia tidur. Tidur untuk anak bagus untuk tumbesarannya.

1y ago

Saya tak tahu guna tracker tu. Pastu rasa macam agak leceh. Takpa, esok start sy try guna tracker. Nak tau jugak macam mana.