Haii mommy2 nk mntak share pengalaman bersalin anak pertama.

Macamana nk atasi rasa nebes dalam diri ni. Anak first xde apa2 pngalaman lagi. Atau ada kata2 smngat 🥰

8 Balas

doa banyak2 sis. lepas tu hadap je apa nk jadi nnt 😄😄.. mcm sy dah la mmg ada buasir yg mmg sntiasa isi kat luar tu dari anak dara. lg la overthinking masa mula2 pregnant. siap tny doc masa checkup boleh x bsalin czer je 😆. tp hujung2 tu eh xnak la czer nnt susah nk berurut + susah nk pkai bengkung. last2 sy malas pikir dh. masa brsalin Alhamdulillah brsalin normal. buasir pon langsung xbengkak atau sakit walaupon meneran belas2 kali baru baby keluar. serius sy rasa amazing gilaaa....Ajaibnya kuasa Allah.

1y ago

oh sis jadi buasir jgk ke? kena usaha kecutkan bengkak tu. klau x mmg sakit. sy pernah 2mggu terlantar sbb buasir bengkak xmaw kecut. xboleh buat apa lgsung sbb sakit. mcm2 ubat try. pegi klinik doc dh bg surat rujuk hospital ntuk operate buang isi lebih tu. mlm tu sy try sapu serbuk manjakani. esok pagi terus kecut.. xjadi p hospital 😅

bak kata doktor kat klinik saya masa belum beranak hari tu "puan jangan fikir apa, ikut je apa Allah tentukan bersalin normal ke czer nanti. kalau dok fikir memang takut ingat macam macam orang share pengalaman masing masing. doa dipermudahkan, sihat selamat ja". lebih baik buat exercise ke untuk mudahkan bersalin, baca doa atau surah pilihan yang biasa diamalkan ibu mengandung, belajar cara pernafasan sebagai persediaan diri. semoga dipermudahkan ya.

1y ago

yeahhh tu sebaiknya 😀👍

sblum bersalin mcm2 fkir,Sy fkir terlalu sakit lah, komplikasi itu ini lah..tp alhamdulillah smpai masa x seperti dibayangkan pun.. mudah je...stiap Kali solat,bdoa supaya dipermudahkan,kurang kan Lah kesakitan bila aku bersalin,sihat kan lah Dan Selamat kan lah baby Dan diriku..pujuk jugak baby,supaya die kluar dgn mudah,Dan permudahkan urusan ibunya..

semua org melalui mcm awak. pengalaman pertama dn xde experience. bila sampai masa baby nak keluar nnt. apa2 yg kita dok tengok dn dok praktik tu pon boleh lupa awak😅. masa tu awak mgkin hanya pk nak baby keluar cpt2. awak doa yg baik2 minta yg baik2. inn shaa allah, allah mudahkan. jgn terlalu memikir okay.

1y ago

Trima kasih. Perasaan nk jumpa baby tu xsabar. 💖

first , jangan overthinking pastu positifkan diri dan yang paling penting dengar nasihat misi dan doc .. kalau dah mula rasa contraction seeloknya jangan menangis yer ikut apa yang misi ajarkan , inshaallah puan .. semuanya akan berjalan dengan lancar .. 🤲

1y ago

sama2

bnykkn berjln, naik turun tangga, berdoa. inshaaAllah dipermudahkan. sampai masa nnt tak pikir apa dah sis pikir nak baby keluar cepat je.

1y ago

BerjLan xhnti2 dlam umh. Bru cuti dri bekerja. Skrang 34week 4days. Arap2 dipermudahkan semuanya. Pnggang ni kalau memalam. Sakit sngat haishh

buat apa² aktiviti bagi mudah bersalin.. bnykkn berdoa.. amalkn surah maryam ☺️

1y ago

Okey awak. Tq tau. 💖

semoga dipermudahkan urusan utk bersalin.banyakkan berselawat Dan berdoa

1y ago

Trima kasih sis. Arap2 dipermudahkan semuanya. Excited nebes ni. Hehe.