susah tidur

hi.. macamana nak buat baby tidur lena..baby saya 7 bulan...siang tidur sekejap sekejap dalam setengah jam bangun dh....malam pula menangis bila ditidurkan walaupun sudah mengantuk sangat..this happened almost everyday....?

susah tidur
227 Balas

Kalau saya buat anak saya penat dengan main dgn dia, bagi dia jelajah satu rumah, main lompat2 dengan dia. Bagi fikiran dan badan dia penat. Kekadang sampai tertidur sendiri. Kalau susah sangat kadang2 suruh suami saya bawak jenjalan naik motor sampai tidur

normal sis. nap 2 jam tuk baby kite . sbb total sleep dia kene 14jam 30min sehari . kalau tak cukup . atau terlebih .dia jadi undertired atau overtired. overtired ni walaupun mengantuk tapi taktau mcm mana nak tidur jadi dia mmpu menangis, atau main .🥺

Kalau untuk orang yg bekerja mcam saya memang struggle nak bagi baby tido. Cara saya buat baby letih, main dengan dia. Letak dia dalam walker biar dia main, sampai dia menangis saya angkat pastu bagi susu kalau dia mahu then baru dia tido tanpa bebai😊

sma dgn anak saya umur 7bulan lbih tdur siang skjp2 je dlm buaian pn sma. bila dgr abg kakanya bising start la niarap kat dlm buaian. tp klu malam dia tdur mcm biasa just nngis nak nenen bdn tu je mybe normal kot.. baby nak msuk fasa 8bulan

3y ago

hehe yee skrg 9bulan dah pn gituh jugak pntang dgr bising trus bgun 🤣

baby sya nak masuk 8bulan dah klau siang dia tdur skjp2 jer tpi klau mlm alhmdulillah lena tdur smpai ke pagi, dia bgun mlm nk susu merenget jer tpi mata ttup, klau perut dia xselesa bru bgun tu pn lepas sapu mnyk urut sikit dodoi dia tdur blik,

setiap bayi perkembangan dia lain lain . rasa nya boleh buat rutin siang bagi dia tidur ikut mana dia suka tapi make sure sebelum malam bagi dia main puas puas bagi makan and susu . so bila dia letih kenyang malam dia akan tidur dgn lena .

anak sy masa 5 bulan mcm ni..bru tdo 10-20min, dh bangun😅..sy rasa memg rutin baby ada mcm ni..setiap bulan lain2 rutin dia..bila dh 6bulan, senang tdo..tdo lama dalam 2-3jam..bila dia buat byk aktiviti, dh pnat, sng tdo..tdo pun lama

time anak beragam..hanya tuhan saja yg thu..baby saya masa 1bulan lebih pernah menangis smpi 6 jam tk letak kerna nangis...tp skg ahamdulilah..semua dah ok..tdur pun jam8 tidur dah..semuanya akan berlalu..lalui saja dgn kesabaran..

Cuba buat rutin utk baby.. Sbb baby sukakan rutin.. Bangun.. Makan/susu..mandi..main kejap then tido.. ibu kena pastikan awake time anak2.. Kalau terlebih masa main.. Anak2 akan jd meragam n bila overtired akan tido sekejap sekejap

sama la anak sy.masuk ja 7 bulan dia susah tidur malam.siang akan tdr kejap2 je.skg kalau dia mengantuk je menangis2, ayun tak nak,susu tak nak.nak dukung sampai tertidur dulu,baru letak bawah.sakit tangan dukung berat 8.25kg😅.