Kiraan pergerakan baby

Hi, macam mna kita nk kira pergerakan baby ye? Sbb 28 week nt nurse akan suruh kira pergerakan baby dalam rahim kita. Sya xtau mcm mne nk kira. Sbb hamil anak pertama. Xtau lak kne kira pergerakan baby. Mmg sya ade rase baby gerak n tendang2. Sila tunjuk ajar yg mana tahu kira pergerakan baby.. terima kasih mommy's ❤️❤️❤️ #seriusnanya #ingintahu #firstbaby #firstmom #ingintahu

12 Balas

Tepat je pkl 9pgi kna fokus prgerakan bby , tp xsmestinya pkl 9 bby trus gerak…ad yg bngun pg dh rsa bby tndang ii…xprlu tnda lg selagi xmsuk pkl 9..bila dh msuk pkl 9 contoh dlm 9:15 bru dia gerak tu dikira 1 gerakan…bby gerak jgn trus tnda tau…biar dia berpusing ii tendang ii dan tiba ii senyap dlm 10 mnit bru tnda…bgitu la strusnya…jgn plk msa bby gerak ii kita tnda ii smpai ckup 10 trus..biasanya bby akn gerak dlm 2-3 kali gerakan dlm msa sejam…bergantung ats baby …ad jgk sekali dlm sejam/tiga kali…dan contoh dlm pkl 3 ptang dh ckup 10x…lpas tu tetap kna pntau tau …cuma xprlu tnda dh la …klau bby kurang gerak dlm msa 3 jam trus ke hospital ..tkut baby terbelit tali pusat / msalah lain…yg kita risau tkut minggal dlm kndungan

2y ago

ok, baik sis..tq

semua pakat ckp nurse suh kira satu tick ikut jam, nurse sy lain plak huhuhu nurse saya ajar xda ikut masa pon , ikut pergerakan anak dlm perut je, sy ad ckp juga bukan stngah jam ke sejam ke baru tick satu? nurse ckp xda masa pon untuk tick, diri awk je yg tahu pergerakan anak, sy pon aik confuse, tp sy ikut jela yg nurse sy ckp tu.. lagi senang pada sy, n kalau dh cukup 10 masa yg berbaki nk smpai kul 9 tu kena alert la.. gituuuu lain nurse lain cara.. biasa paling awal kul 2 stngh petang habis, paling lewat kul 8 malam,

2y ago

tu la lain² kan cara..nurse sini cakap bergerak je baby tanda,tak perlu tgu berejam bru nak tanda 1 kick😅nurse nak baby bergerak..jangan tak bergerak🤭ada setengah org baby aktif,ada yg kuat tido..tu mommy gelebah hbis bila tak rasa kick.yg penting baby gerak sihat dlm kandungan🤲🏻lain kk lain cara..

contoh baby gerak pkul 10am dikira satu gerakan dan ada ada pergerakan kecil selepas tu pon dikira satu gerakan, lpas tu pkul 10.20 dia gerak lagi boleh dikira satu lagi gerakan..gap lah dah 15-30min, kdg2 sy pon lepas 15 min dia gerak sy tanda je sbb dah lepas 15min..cuma dihujung2 kehamilan nnti susah sikit nak rasa dia tendang, jadi bila dia bergerak tu okay lah tu..asalkan kita sbg ibu tahu baby punya pattern gerak, klau ada lain sgt dia tak gerak cucuk2 sikit perut tu..minum air manis ke, nnti dia gerak lah tu..

2y ago

harap bole la sya kira. takut jgk terlepas. sbb sya bekerja..bkn suri rumah.. takut terlepas pndang atau x perasan lak. takut lak misi marah😅😅

klo rasa bby asyik tendang je dn gerak dalam masa sejam tu d kira 1 kick ya mommy...tda istilah dlm 1 jam da cukup 10 prgerakan salah tu....kena kira btl²....contoh bby asyik gerak dalam masa sejam trus berhnty gerak dlm 15_20 minit lps tu dy gerak balik ha tu bru kick ke dua...hairan pla dalam 1 jam boleh cukup 10 prgerakan...klo xfhm jga tnya nurse tmpt sis ..jn pla salah langkah nnty ada apa² sma bby...

2y ago

eya xprlu la tngok jam setiap masa...tpi tu lr klo dlm sejam dy asyik gerak kna tick stu ja bla da brhnty n rasa ada lma sikit dy brhnty lps tu goyang blik bru lr ambl tick kdua

saya, nurse suruh mula kira dan tanda dlm buku masa 26w .. x sure kenapa, tapi saya diajar kira setiap 30 minit adalah 1 kick .. dan saya penah tanya nurse, adakah dlm buku mmg kena tulis 9am walau baby kick kul 9.30am ke 9.15am ke .. pastu nurse kata tulis waktu first baby kick .. tapi saya still x puas hati sbb org lain tulis 9am mula nya .. tapi saya tulis waktu mula dia mmg berubah² takde pula nurse n doktor marah 😅 now dah 33w5d

2y ago

hehe.. alhamdullilah la. ok la tu. hope nurse tmpt sy pon x bnyk kerenah nya.

kira kick yg kuat je, yg cuit2 xyah kira. kalau dlm 1 masa tu dia tendang 2/3 waimah 10 kali pon, tick 1 je. contoh lepas 10 minit (xwajib pon 10minit, ikot la berapa lama baby stop antara kick tu), kick lg, tick 1. normally org habis 10 kick dlm pkl 3/4ptg. cuma perlu tick, jgn lukis rama2, petak, bujur. ramai ibu2 suka colourful mcm2 bentuk tick petak tu, ada nurse xsuka, nnt kene marah 😂

nurse sye ajar, bila bby tendang, kira, dlm masa berapa jam ckup 10kicking. nnti start 28w bru catit. now monitor je sendiri dlu. ade org 12 jam bru ckup 10kicking. ade org dlm sejam dh ckup 10. ikut pd condition bby. kalau rasa bby krg gerak try mnum air sejuk or benda manis.

2y ago

itu la... sbb sya 1st time hamil. hehe..xtau lak kne kira gerakan baby. so kne la sya belajar lps ni😄

Nurse sy ajar gap antara rasa gerak pertama & kedua tuh mesti kena jarak 20-30 min. Cth pkl 10 dah kick, tick then pkl 10.10 kick lgi, yg tuh tak perlu tick. Kalau pkl 10.30 kick, ambik kick yg tuh sbagai tick kedua. Apa2 nnti boleh tanya nurse tempat awk ❤

2y ago

ok, baik la sis. terima kasih

Saya kira jarak 30 minit, 5 pergerakan kecil tu kira as 1 , satu pergerakan kuat kira as 1. Haaa gitu nurse ajar. Kalau kurang gerak minum air banyak, usap perut borak dengan baby, atau bari mengiring.

2y ago

ok. tq sis

saya gap atleast 15-30 min for 1 kick. so ikutkan dalam sejam boleh dapat dalam 1-3 kick. setiap hari tak menentu masanya, tapi usually petang dah cukup 10. apa apa boleh je tanya nurse, ni pun nurse saya yang ajar. 🥰

2y ago

hehe ikutkan ada sorang sis tu cakap betul juga, tak perlu tengok jam. tapi sebab nak explain, especially yang baru nak kira pergerakan ni.. nanti dah terbiasa dah, sebab setiap hari buat kan 😊