susu

Macam mane kita nak tahu baby kita kenyang or x? Baby full bf xcampur ape2 lagi.. Susu dgn kerap tapi ade mase die susu main² susu kejap cabut susu kejap cabut.. ?? umur bby 5 bulan 5 hari..

43 Balas

Breastfeed on demand. Kalau dia bam bam, air kencing ok (maksudnya bila tukar lampin tu ada la rasa dia kencing) baby punya bibir tak kering sgt, kulit baby tak kering, dan baby mood pun ok, maksudnya cukup. Bila isap cabut, isap cabut tu kadang dahaga. Macam mak dia. Minum sikit, letak cawan, pastu sembang, minum lagi, main, minum lagi tengok keliling. Haaa sama macam baby. Dia tgh chill dengan mak dia. So maknya chill ok. Amboi macam artis anaknya minum & chill. Anak kita boleh geng

3mo ago

Samelaa anak kite hihhii

anak belum merangkak , umur 5bulan24hari , orang selalu tanya dh pndai mrangkak ke belum.. kadang2 smpai saya down bila orang sekeliling kata anak kita lambat .. hmm any tips supaya kita tak down??...😔

1w ago

anak saya 5 bulan 15hari skrg.. first baby, meniarap pun belum lagi . rilex.. diaorg ada tempoh sendiri. cukup masa nanti pandai la tu merangkak dan meniarap. lain baby lain milestone.

Anak saya bru 5 bulan 6 hri. Boleh ke kalau dh start makan nestum? Sbb saya tgok dia minum susu sikit jr. Bila orang makan dh pandai dh tgok orang makan. Kadang di menguyah sndri. Kadang kesian tgok dia. Ade suggestion tak?

1mo ago

Ye puan reena tq atas ilmu, 5 stgh bulan tu means dah nak masuk 6 bulan lah kan.. sbb tu sy ckp sy tak suggest baru masuk 5 bulan dah bagi makan, kalau lagi beberapa hari nak masuk 6 bulan boleh..pakar paed ckp camtu sbb ade kajian terperinci byk baby yg 5 stgh bulan usus dah mula matang & boleh terima makanan, sbb tu dia dia suggest 1 sudu je..adalah lebih baik kita tggu usus anak betul2 matang utk terima makanan solid, jadi utk tu utk keselamatan who saran 6 bulan boleh bagi makan solid sbb confirm semua usus baby waktu umur ni mmg dah matang utk terima makanan solid..tq atas info, harap ramai yg faham..

Hi sis! Di sini ada sedikit panduan tentang tanda tanda bayi tak kenyang. Cuma semak dan bandingkan dengan anak ya! 😊 https://my.theasianparent.com/bayi-kurang-minum-susu/?utm_source=search&utm_medium=app

tanda kenyang: Tengok pada najisnya, tangannya terbuka, ceria . susu kejap cabut sekejap tu, kalau anak saya, saya dh kenal tabiatnya, dia buat macam tu sebab dia nak tidur. Jadi saya cakap dgn dia saya kira sampai 3, kalau buat macam tu lagi, cukup susu buat masa tu. Lepas tu sendawakan dia. 😁

bila anak kejap2 cabut.. cuba picit puting sbb kekadang puting kita tersumbat dan dia xdapat susu.. dia cuba buat macam tu utk keluarkan susu

Samalah mcm sy sis. Tp ank sy ni kdg xberak 2-3 hri , kecing okay je. Minum susu okay je. Sy campur susu fm n direct. Kdg tgk dia mcm xckup susu sbb xberak, bila dkt pengasuh okay lah berak skali shari, time sy cuti kdg berak shri kdg x. Normal ke?

tgok klu anak dah tak ngis,xgelisah...tenang je..tak hisap2 jari..mksudnya kenyang dah tu.

5mo ago

smalh ank sya skrg.ank sis dh boleh mniarap k?

dah namanya lain anak lain ibu n lain bapa mmg xsama la cara pembesarannya... positive kan diri je ..agaknya rezeki anak dia bijak, fast learner, beradab..Kita ni ALLAH nak uji...ape pun alhamdulillah n stukur byk2...

selagi kencing berak smua ok means anak cukup susu. kdg baby nangis bukan mau susu sja..ada byk sebab juga sis.