Tantrum Anak 2 Tahun..

Macam mana ya ibu kawal anak tantrum sampai guling2 mengamuk dekat luar.. Saya jadi kurang sabar nak handle.. Kadang kesian dekat anak bila marah.. Tapi saya jenis xsedar bila marah.. Ada cara tak nak control anak dan emosi sendiri?

2 Balas

Bru berlaku kat tdi ptg sis.. bwa anak umur 2tahun 2bulan jln, tantrum dia dduk d lantai kedai. Nak suruh berdiri dia keras kn badan.😅. Klau x pegang tgn dia confirm dh bertiarap d lantai.

5y ago

Sama sis macam anak saya.. Kalau makin dipujuk makin kuat menjerit guling atas lantai.. Kalau parents lain tengok mungkin mereka faham tapi yang belum berkahwin ni pandang lain mcm je.. Saya faham mungkin sebab mnganggu mereka tapi saya pon berusaha utk kawal keadaan tapi tu la bila tak berjaya last2 kemarahan yg menguasai saya 😞

Yang saya pernah baca, fasa anak umur 1-3 tahun adalah fasa dia belajar express perasaan. Jadi itu adalah normal bila anak tantrum. Cuma memang kena banyaaaaaaaak bersabar.

5y ago

Tu la sis.. Saya cuba bersabar tapi makin dipujuk makin menjadi sampai hilang dah sabar ni 😅