Macam mana nak tahu

Macam mana nk tahu,yg selalu lapar ni mak ke anak dlm perut? Bru lepas mkn nasi..duduk kjp x smpi 5minit dh lapar blik...?

16 Balas

berdua lapar,,,😊 mkn je kuantiti biasa tp semakin baby membesar akan teringin mkn lebih.. ibu supply mknan pada bayi, jika tak mkn nanti bayi automatically tarik segala khasiat dr badan ibu dan ibu akan jadi lemah. Sbb itu, kita makan vitamin yg disyorkan oleh doc sepanjang 9 bulan. Ada juga ibu yg tak lalu mkn dan lemah tp kerana mual gastric tp allah tetap membina bayi.. Ada juga yg tak makan vitamin disyorkan tp mengantikan dgn pemakanan yg sihat natural Makanan adalah penting bg kedua ibu dan anak supaya berdua pun cukup nutrisi. Tak kisah quantity sikit pun atau kerap, atau snack in between, janji mmg dpt supply utk berdua Selepas lahirkan anak ibu perlu juga maintain makanan sihat utk supplu susu pd bayi smp bayi itu complete 2 tahun. Semakin banyak susu yg dihisap insha allah ibu akan kembali ke berat badan yg diidamkan. Pengorbanan ibu bermula dari sejak preggy..tak habis jd lbhkan senaman yg sepatutnye selepas ibu habis pantang juga..tp mkn ttp mkn jgn risau segala yg dimakan akan diperlukan utk bayi. Semakin menyusu bgs utk ibu fit n trim semula dan rahim ibu mengecut...subhanallah all praises pada Allah. Semakin bayi membesar cabaran ibu membesar .. bermulanye sejak didarjatkan menjadi ibu dari hari pertama no more relax bachelor but full responsible dgn pengorbanan tidur, makanan, bentuk badan, emosi, mcm mcm

baby kot. sme mcm sy kalau mkn skit ke apeke yg kte rse dh knyg tp blm tntu yg dlm perut ni kenyang sis. smpai sy rse nk ngs nk kena makan je. pdhal bru lps makan. kakak ipr sy ckp tu tndaa baaby nk membesar. so kte xleh pentingkan diri sndrila. risau tkt pape jd. ble baby lpr dy akn kuat tendaang bergerak aje keje. kalau lmbt makan skit dy aakn jd slow gerakan dy. last2 senyap.. sy ni kdg2 sedih sbb selfish sgt dgn ank sndri. skrg dh msuk 7 bln kejenye makan tido makn tido . 😆😆😆 . xsbr nk tnggu dy keluar ... rse xleh go on dh dgn bdn cmni dgn x selesanye. nk jalan2 dlm mall pun rasa skit sbb berat sgt perut ni.

ni mesti baby boy ni ... lapar sentiasa .. pengalaman Sy, mkn buah, 1 or 2 biskut ke ... jgn mkn kuantiti byk n kerap. sbb nnti berat bdn, gula naik... nnti complication bila akhir2 pregnancy.. mkn healthy, n eat more protein mcm daging ayam... kurang kn carbs.. sbb carbs bg kita lapar blk CPT...all the best ya🤗

2y ago

ya. kena jga mkn. even mkn byk. jgn jd mcm sy. main bedal. hujung2 pregnancy,sangkut gdm. 😅 adoii padahal sblm ni mana ada kencing manis

Alahai comel soalan , ibu akan lapar selepas baby amik serat zat makanan yg ibu makan . Sebab tu ibu sentiasa akan lapar , baby makan apa yg ibu makan . Pemakanan yg sihat tu penting . Ibu kena makan quantity sikit tapi kerap .

ni lah antara punca kita boleh naik berat badan mendadak 🤣 saya pun sama dah gagal nak kawal sampai naik 3kg dalam satu bulan 🤣 sekarang cuba kawal lah balik pastu ada juga buat2 senaman sikit

2y ago

samalah saya 28w nanti kena repeat minum kali-2 air gula ..

Hehehe tak kisah sape lapar sis, makan je nak makan apa. masa ni la nak puaskan selera kita dan anak. nak rehat tidur puas2 pun masa ni la.. dah bersalin nanti lain pulak senario dia.

sama la mcm sya 5week preg lapar balik2 mhu mkn anak pertama lg ni mudahan dia membesar dgn sehat dn smua ibu2 mengandung sehat2dn baby😘🥰🥰🥰

sy pon pening. dia punya lapor tu,menggagau resah. adoii. xkn mkn,sakit perut plak. pdhl bru je mkn bnde berat. xpon ni sbb sy ada gdm. jd kerap lapar

Sy pun lapar sentiasa sampai tahap kalau lewat je mkn tu jd hypo.. tp berat naik skit² la so far ok lg.. maybe sbb hb sy low so nafsu mkn naik sikit

mak yg lapar...ank just ambik zat2 penting yg disalurkan melalui uri saja.. pengaruh hormon,makan kerap okey je tapi follow konsep suku-suku separuh