Pendapat tentang bayi kuning

Macam mana nak turunkan kuning anak, anak saya da 21 hari masih ada kuning..ada tips x? Ni bayi pertama saya

26 Balas

banyakkan menyusu n selang seli bg susu formula..esok2 dh xde kuning bru fully myusu..baby kena kerap berak n kencing in shaa Allah kuning hilang..pastu mom kena elakkan makanan panas cth halia/lada hitam/kunyit/susu kambing/jamu..

2w ago

Mcm mna jadual klo ssu badan n formula ya sis? Pagi bgi bf, mlm bgi full formula ke? Atau mcm mna?

1)Kerapkan penyusuan 2)jangan bagi bby pakai pakaian tebal..pakaikn pkaian nipis 3)jngn mkan mknan panas.Halia,kunyit atau jamu 4)Jika ibu mix susu,ada budget karihome susu kmbing adalah yg terbaik buat bby tggi kuning.

Kna teruskn mnyusu je mcm biasa spya byk berak.. klu sy bgi every hour..even bf xpe continue je.. bila dh check hati semua normal insyaallah xde apa2.. doctor pernah bgtau kdg mmg ada baby yg lmby turun kuning..

untuk pengalaman sy.. anak kdua kuning 199 masa umur seminggu dan abg ipar suami saran kan untuk beli lampu yg warna kuning tu.. letak dlm bilik baby.. Alhamdulillah, turun kuning nya..

macam saya, sepanjang masa bukak lampu dlm rumah... walaupun siang, saya akan bukak lampu dalam rumah.. kalau menyusu, mmg saya campur susu fm,, dh habis kuning, baru saya teruskan susu ibu..

2w ago

Mcm mna jadual klo ssu badan n formula ya sis?

Kerapkan penyusuan dan pastikan baby kerap membuang. Bawa baby jalan-jalan kawasan redup kena cahaya matahari untuk dapatkan Vitamin D , dan main dgn baby utk dia banyak bergerak.

please teruskan menyusu badan sekerap yang mungkin kalau susu ada, tak perlu campur fm. takut nanti dah campur fm susu ibu drop sebab fokus bagi fm saja.

Kerap bg ank mnum susu supaya baby kerap berak..selain tu sy bg ank sy setitis anggur hitam.campur setitik susu kambing fresh dlm susu dia.

2w ago

maaf, keperluan baby susu sahaja. selain dari tu takboleh ya walaupun setitik. kalau ibu yang makan anggur tu takpe. r

Jemput join whatsapp group strong mom 💪🏻 https://chat.whatsapp.com/Gnc8jLYOzcZKhHzHi1Vi3v

kerap susukan ank .mcm newborn stiap 1jam kena bgun susukan ank..mmg penat..tp kena kuatkn smgt