Tips turunkan kuning bayi

Salam, ibu- ibu boleh tak share tips dan amalan ibu ibu untuk turunkan kuning bayi. dah kesian tengok anak kena cucuk tumit hari hari utk check kuning ?

49 Balas

susu bby selalu, kalau bby fully bf, mommy kne jaga mkn.. kadang punca susu jadi prolonged jaundice dt bf.. then, rajin2 expose bby, jgn balut2 bedung2.. letak bby kt tempat terang2.. bby jaundice ni rajin tidur sbb badan dorang penat.. so kejut dye utk bgi susu.. setiap sejam atleast minum 30ml pn xpe.. yg pnting bby mnyusu.. kalau bby xnk isap, pam susu klua, sumbat pakai botol, usik2 pipi bby utk isap.. slalu tukar pmpers dulu sblm feed.. nk bgi bby bgn.. 😊 sy share atas cara pnjagaan bby nb..

Baby sy dh 37 hri dh kuning.. bcaan kning pun statik ja.. xturun dan x naik... still 200.. xtahu dh nk buat apa.. doc pun dh mcm2 buat kt ank sy... ambk drah kt tumit ambk drah kt tgn ambk air kncing smuanya lah.. alhamdulillah xdak msalah apa2.. tp xtahulah knp kning masih mcm tu smpaikan doc buat surat utk refer pakar kanak2 next week 😌 bertabahlah ummi.. skrg nii hanya bykkan breastfeed dan juga berdoa.. 🤲

4y ago

Yaa.. terima kasih awk... sy mmg dh bgi dy susu formula dh.. mmg makin turun.. dah xnmpak dh kuning2 di wajah dia..

Susu kan baby kerap..if menyusu stop ambil mknn berasaskan halia n lada hitam..if bf baby masih meragam, don't worry to top up dgn FM..fokus dulu utk bagi baby sihat..salah 1 reason reading tggi sbb baby kurang kencing n berak..meantime, boleh juga work on bf n pump susu..ibu jgn stress tau..anak sy masa 1st reading 220, after 2 wks ok dah..alhamdulillah..

Sy kn bgi susu perah kmbing jer.. Kdua ank sy kuning.. Ssh nk turun... Shri 2 kli bgi.. 1 sdu kcik tu cmpur kt susu dlm btol..jngn bgi pure lah sbb susu kmbing tu kuat tkut dia mbuk..sis pam susu sis 2 onz, pstu cmpurkn susu kmbing tu 1sdu kcil... Mcm2 kaedh sy buat dlu tpi still naik.. Susu perah ori jer yg dpt bntu kuning ank sy hilang...

Alhamdulillah. saya hr ke 18 bcaan dh 98 dr 282..klu 300 dh kne admit wad dh. Mcm2 cara dh bt. Cuba sis mndi kn ank dgn air rbusan pokok telon/ gemungga( klu org kltan pgil) Air sengkuang cina..buang kulit. Tumbuk lumat. Perah amek air ny shja. Bg mnum bby. Petua ni la sy bt hr2..alhamdulillah. Allah izinkan

Saya pnh bagi anak minum air gripe water. Blh campur dgn air. Just buat dlm bot kecil & ikut sukatan gripe water yg ada kat botol tu. Insha Allah, jaundies baby puan akan turun. Kalau puan x nk bagi air gripe water, puan blh bagi baby jus anggur hijo. Just perah sikit je ke dlm botol & bagi dia mnum sikit2.

Dr pglmn sy ank kuning...sy stop smentara mkn jamu halia kunyit lempoyang yg pns2 la...tp xd la hentam mkn yg bkn2...pastu sy kerap susu kn bby sy xbg die tdo slese klau slese die tdo lme...cntoh ank sy suke kne bedung tp sy xbedung hehe sbb xnk bg die tdo lme...

Mase anak sulung sy mandikan dgn air nila alhamdulillah turun setelah 2minggu kuning..pki ape semua xjln..ank kedua pulak sy mndikn dgn air kucai alhamdullilah 5hari jek kuning ye..insyaallah dgn izin Allah ank puan serasi amin..

Sy pun Alhamdulillah dah settle kuning anak dlm sminggu. Sy sndiri mnum susu kambing. Anak Alhamdulillah xde campur apa apa susu lain lagi tp cepat je turun kuning. Ikut pemakanan mak dia juga. Stakat ni anak mmg susu ibu je 😇

Mak sy mndikan air paip sejuk biasa dgn kerap bg susu.klo kurg susu bdn,cmpur dulu. Or Cari isu susuan yg dpt bg susu byk.inshaAllah xlama kuning, alhamdulillah saya 2 hari je 5.9 kuning anak, then ok je.xde da wlpn sy darah o