Result minum air gula

Macam mana nak tengok ni ye? Yang atas @ yang bawah ye? Lepas tu kalau ada kencing manis, berapa bacaan?

Result minum air gula
15 Balas
5y ago

Terima kasih ye 🤗

Bacaan gula sy hritu 5.3/6.7.. Sangkut bacaan sblm minum air gula. Doc kata sepatutnya bacaan masa fasting mesti bawah 5.1. Lps mnum air gula ok pla bacaan. 😅

5y ago

Sy pn sama. Lps mnum air gula bacaan ok. Sangkut bacaan masa fasting tu. Terus kna suruh buat BSP.

Ok ne sis.. 2HPP tu mksdnya 2 hours post prandial (result lepas minum air gula).. Kalau result gula lebih dr 7.8 tu yg tinggi.. Masa fasting pun ok..

5y ago

Sama2 😉

Normal Time puasa/fasting 5.7 kbwah Selepas puasa/fasting 7.8 kbwah Tiada kncing manis tp kalau lpas puasa ngam2 7.8 itu kena kncing manis..

5y ago

Klu klinik kt tmpat sy bacaan masa fasting 5.1 ke bawah.

Bacaan bwh ialah seblm minum air gula, dan yg atas tu result selepas 2 jam minum air gula. Bacaan gula slps 2 jam tu sepatutnya perlu bwh 7.8mmol/L.

5y ago

Terima kasih. Faham dah 🤗

selamat tu sis. fastig blood sugar kne below 5.2 sis punya cantik je 4. kalo x okay, nurse akn info sblm awk smpat dpt result ni. biasenye lah.

5y ago

Oh kena below 5.2 ye sebelum minum air gula? Baru tahu ni. Terima kasih 🤗

Yg atas tu bacaan selepas minum air gula,bacaan xbole lebih dari 7.5,klu lebih tandanya nya ada kencing manis

5y ago

Okay faham dah. Terima kasih. Nurse cuma cakap normal je tapi tak bgtahu macam mana nak tengok 😅 Risau je sebab nanti bulan 10 kena minum air gula kali kedua

Yg atas tu lepas minum air gula. Yg bawah tu bacaan yg mula2 before minum air gula.

5y ago

Oh okay dah tahu dah. Terima kasih hehehe

Jangan lebih drpd 7..kalau lebih ada kencing manis

5y ago

Baik. Terima kasih 🤗🤗

Klu tinggi nurse suruh minum lg skli eh?😭

5y ago

Btul tu 😭