juandice

Macam mana nak kurang kan juandice baby Momies lain ada suggestion x 😢

23 Balas

Kerapkan bagi susu baby. Kalo baby tido, kena kejutkan utk bagi susu. Bab mandikan baby, orang2 tua ada mcm2 petua. Tp katanya kena cari mana yg serasi. Ada yg mandi dengan daun inai, daun kucai, agar2, air beras..tp anak saya hr tu, serasi dgn air dukung anak. X tau la scientic dia, tp kita ikut je la dulu asal x memudaratkan 😅

4y ago

sama ngn anak ketiga sy dulu guna daun dukung bayi pastu sy guna tpg beras .. dua2 lowkan jaundis bby sy

Anak saya hampir sebulan jaundice naik turun. Kerapkan bagi susu badan bagi setiap 2 jam pun lambat juga normal bacaannya. Ikhtiar macam- macam sis mungkin boleh bagi air sengkuang cina tapi setitis dua je sehari. Sis pun kena pantang makan halia, kunyit dan sbg. Nurse kk yang suggestkan. Moga diberi kesembuhan

Kalau sayalah kan, Saya bagi baby saya minum Susu Formula Setiap 1jam, Bila mandi pulak saya akan mandikan dia guna air teh 888 bagi Pekat. Lepastu, Saya jemur baby Dalam pkul 7pagi (5minit). Alhamdulillah, Baby saya 4hari saja kuning Hilang. Ini kalau Sayalah. Jangan kecam, Setiap orang Lain caranya. 😃☺️

4y ago

Nie kat Sabah ye pkul 7 pagi

Anak sy hritu.. hri ke2-3 dy lahir kuning naik tinggi.. lpstu sy sapu aloevera ats ubun2 n pg2 bg mandi air agar2 tali, petang pulak bg mandi air pokok dukung anak.. Alhamdulillah Hari ke4 tu trus trun kuning dy.. Tapi ikot kesesuaian bayi jugak.. ad stgh bayi xsesuai..

baby saya jaundice smpai 2 bulan. prolong jaundice. saya hanya bg baby susu bdn sahaja. setiap 2 jam. kejutkan dia kalau tido. tgk berak kencing dia semua kene monitor in sha Allah lame lame nnti hilang . jgn putus asa. dan jgn bg bende tak sepatutnyaa yaa 😄

sy minum susu kambing karihome.stiap jam sy BF baby.after a week consume susu kmbing tu kuning baby start turun byk.baby sy prolonged jaundis jg.lps 3 mnggu dia kuning sy try susu karihome tu.alhamdulillah berkesan sgt.

Ibu minum susu kambing. Minum yg fresh lagi baik. 1 gelas setiap pagi. Lepastu kerapkan breastfeed baby. N klau ibu tak sure susu cukup or tak, perah dan pastikan anak habiskan 150ml setiap 3 jam

Make sure your baby get breastfed 2hourly. Wake the baby for routine feeding. Check the urine n poo poo. No worries its normal for a baby to get jaundice at early age.

bagi susu bdn je.. anak saya last year almost 1mth jaundice. kira prolong lah..Alhamdulillah refer hospital kanak2 tunku azizah smua result oky.

sy cmpur fm..sbb bg bf full kuning nye still naik trun 2++..then decide lebihkan fm skjp .dr 2++ trun terus 90..now cont blik bf