Pedih Ulu Hati

Macam mana nak hilangkan pedih ulu hati masa hamil nie?

13 Balas

sy pun sama. masuk 3rd trimester makin teruk. tido malam mmg terganggu. sy mkn gaviscon pon tak hilang. kalau pil jenis kunyah tu lebih berkesan. tp tu pon tetap jadi balik. tak pernah hilang. Hari² akan sakit. Pil memang kerap kunyah, tp doc limit 6biji je sehari. Doc dah pesan elakkan terus mkn pedas, rempah², caffeine dan makanan berminyak. pun tak de efek sgt.. lepas tu kalau tak tahan sgt kena terus g emergency hospital. sbb takut pre-eclampsia. sbb bila kita tahan sakit, maybe tekanan darah naik. so bahaya utk kita. Apa² pun kena inform doctor sis.

3y ago

Sis dianne makan pil ape? Saya alami yg sama skg.. 3rd trimester

Slalu mkn. Sy pun pedih ulu hati tpi bila mkn lega sikit. Mula2 asyik mkn keropok utk hilangkan tpi bila dah tau tak boleh mkn mkanan ringan selalu. sy ubah kpd buah2han.

Sama jugak. Malam tido slalu trganggu sbb gas tu. Smpi tido terduduk sbb xtahan sgt. Slalu sulam dgn air tp mcm xblh jugak. Makan ubt yg doc bg pun xjln 😭

Semlm akk jd gtu jgk..last l2 baca petua kata .cuba minum air buah lemon fresh tu campur madu..hehehe..menjadi dgn akk..akk bahagi 3 lemon tu..so 3 kali blh buat..

Sy akan minum susu kalau rase pedih, beli yg kotak full cream trus hilang. Memang masa pregnant ni selalu pedih msuk trimester 3 lagi lah teruk rasa😆

Saya masuk trismister ketiga ni kerap sgt pedih ulu hati .. mkn roti canai kuah Kari tk pedas pn Saya dh pedih ulu hati😩

4y ago

Sama laaa ngn sy.. Tak makan pedas pon pedih gak..

Saya tidur tinggikan kepala sis, kalau rendah mmg pedih sangat rasa.. lagi 1 lepas makan jgn terus baring, duduk dulu ..

2y ago

btull

sy pn alamai benda yg sama pedih ulu hati xselesa SGT2 xthu nk buat ap.. now 33 week 6 day ..

Sye pun sme...sye tnye nurse,dye ckp suh sye kerap kan mkn tp dlm kuantiti skit...

Perut jangan Kosong.. Boleh cuba minum horlick.. Insyaallah