Pedih ulu hati

Bagaimana cara hilangkan rasa pedih ulu hati ketika hamil

6 Balas

Biasa klu sakit ulu hati ni kira asid dah naik keatas..baru2 ngandung mmg senang kena sbb time ni kita mkn tak menentu sbb ada yg mabuk2 loya2..makan pun ikut dan je kan apa yg tekak rasa nak mkn..klu biar lama2 akan jadi gastrik mcm akak.elakkan mkn pedas or masam2 nti lagi sakit ulu hati.klu nak minum susu pun minum susu fresh mcm hl or dutch lady..satu lagi cuba minum air kelapa dlm segelas sbb air kepala alkali meneutralkan asid dlm perut..ni pengalaman akak lah ye sbb smp skrg ni pun dah 8 bulan masih lagi kena sakit ulu hati klu lambat mkn..klu tak jalan jugak mkn gaviscon yg biasa punya😊

4y ago

oh mcm tu ke, saya mmg baru masuk 8 minggu...mmg sblm kena pedih ulu hati saya abaikan waktu makan sebab lebih kpd tidur aje..😭 tapi bila start mkn zincofer yg KK bagi,keadaan makin teruk..tak boleh tidur malam..sampai tukar ubt lain..tekak suka yg pds dan masam tpi perut tak bagi kerjsama..terpaksa beralah..btw, tq perkongsiannya ♥️

Jgn mkn pedas, kari or laksa lemak tu pun walau x pedas dia ada isi lada hitam tu buat pedih ulu hati..akk stnby lemon n madu..klu terasa pedih ulu hati akk akn minum lemon campur madu..lega rasa walau x 100% pun hilang

4y ago

Most welcome

Lps mkn jgn terus baring.. bykkn mnom air putih/masak kurngkn mkn pedas dn brmnyak.. mcm sya, pedih ulu hati akn kurng bila sya slalu mnom susu sejuk, shari 2x mcm tu

4y ago

tq info 😊♥️

Kurangkan makan mknan pedas,.lebihkah minum air suam dan tidur tinggikan bantal.

4y ago

tq tipsnya 🙂

Minum susu perisa vanila sis. Jangan makan pedas & berminyak.

4y ago

Terima kasih atas saranan, tapi saya minum susu enfamam perisa coklat...silap lah ni..🤦

Jgn mkn pedas dan brminyak..n mkn gaviscon

4y ago

Sm2 😉