penyusuan

Macam mana nak hilakng sakit susu bengkak? i realy2 hurt right now? rase mcm nk stop je susu badan but kesian bby bru 27day...so how for me stop kn kesakitan susu bengkak? urut dah,mndi air panas dah,tuam dah pam dah but still xklua susu and menyebabkn sakit sangat2?

14 Balas

Guna tuala good morning..rendam dgn air suam2panas..perah airnya..dan tekap tuala di bhgn bengkak. Susu yg tepu akan keluar akhirnya.. Kalau lubang puting nampak tersumbat.. Guna la cotton bud utk membuang saki baki yg jadi punca saluran lubang tertutup.. Puting skrg ni agak sensitif..jadi basahkan cotton bud terlebih dahulu.. Sebaiknya..lakukan ketika puan sedang mandi or berehat santai tika baby tidur.

Sy pernah kena sis..sy mandi air suam sambil mandi guna sikat dan sikat ke arah nipple..dah siap mandi cepat2 amek baby df..kalo baby xmo df sis pam dan sambil tu urut ke arah nipple..buat banyak kali..sy buat 2kali terus lega..

Sis, dulu sye pun pernah bengkak susu, mmg xtahan, sakit, sampaikan anak pun xterlayan.Sye xreti buat sediri, sye call husb & suruh dye tolong urutkan letak minyak sambil2 selawat.

nape nak stop,kalo anak isap susu xbengkak.....kalo bengkak tuam...guna sikat pun boleh...suh bidan urut pun boleh...kalo baby selalu isap susu,insyaallah xbengkak

Klu sy dlu ambk kelopak kobes n letak kt tpt yg bengkak n nti susu terpancut sndri...kobes tu mesti simpan kt peti sejuk...ni petua mak mertua sy bagi...

5y ago

Yep.. betul2..

Sis, kalau boleh, jgn pam dlu. Cuba keluarkan susu secara manual. Massage guna tgn. Lagi byk susu keluar. Sb kalau guna pam, dengan breast bgkak cmtu lg sakit.

5y ago

ni i kne blik bengkk susu lg skit dri yg first kne

Eh jgn stop. Nnt menyesal. Maybe ada susu tersumbat, cuba check ms mandi, cuci2 sikit. Kdg2 yg sumbat tu kecil je, kalau dh jumpa terus marmet atau pam.

5y ago

Kena check. Kdg ada titik putih kecil kat nipple. Kena keluarkan dgn kuku... Ada yg pakai jarum tp bahayaaaa boleh luka.. Kena steril dulu

Sis boleh guna petua org dlu2..ambil sikat dan sikat breast dari atas ke arah nipple.. inshaAllah menjadi dgn sy..

Sis cba bersihkn nipple...kdg ada mcm putih2 kt nippl mnyebabkn susu sumbat...try bersihkn then picit bg susu kluar

5y ago

Nanti kena cuba keluarkan susu yang dah bengkak dlm breast tu byk2.. lepas tu, cepat2 kasi baby nyusu

Sis guna sikat, sikat breast. Saya bengkak susu hri ke-4,sikat sikat laju je turun susu tu.