Penat dengan in laws.

Macam mana nak hadap in law yg selalu cari salah kita bila berjumpa? Setiap kali jumpa mesti ada je yg tak kena. Dia akan cari salah saya dekat anak. Contoh, kalau anak tercakar muka sendiri dia akan salahkan saya sebab tak pandai jaga. Kalau anak ada ruam sikit pun dia salahkan saya. Mesti cakap “kenapa jadi macam ni?” “Apa la tu pun tak jaga”. Kalau anak pukul sikit mesti cakap “siapa ajar ni, mesti umi ajar kan?” “ jangan ajar dia bukan2” Walhal yg selalu main2 pukul tu ayah dia sampai anak pun mengikut. Kalau anak buat benda benda baik semua puji ayah dia. “Pandainya dia, ikut ayah dia ni” “bagus ayah dia ajar awal”. Padahal semua milestone dia mesti dekat rumah dengan saya. Ayah dia dekat tempat kerja. Kadang geram je tapi sabar. Tapi penat jugak. Dari awal bersalin lagi dah macam ni. Pernah sekali tu sakit hati sbb masa pantang family in law cakap “muka ikut umi takpe yg penting perangai ikut ayah”. Dalam hati “ teruk sgt je perangai aku ni?”. Sekarang dah malas nak jumpa in laws tapi husband kalau boleh setiap minggu mesti nak jumpa haihhh.

24 Balas

Sama mcm sy sis, masa awal2 kahwin sy stay dgn mertua sbb suami masih baru membina kerjaya. So nak x nak kena stay dgn mertua. 3-4 bulan boleh lg menahan sabar dgn mulut mertua, walaupun mertua xde guna suara petir ke apa, walaupun bercakap dgn tutur bicara lembut, tapi cakap x de lapik ye. Dia x mencarut tapi sentiasa ada je x kena, sbb sy bukan menantu pilihannya. Suami x berapa tau, suami keja kan, kita jer la dok hadap dia pg ptg mlm. Bangun awal salah, bangun lambat pun salah, serba x kena la. Masa awl kahwin punya la kita cuba sebaik mungkin bangun awl pagi, wlpun bukan sejenis morning person. Bangun subuh buat sarapan sikit utk husband pegi keje, x sambung tido da. Tp kita rasa pelik dgn keluarga mertua, xde yg bangun. Terkial2 la bangun sorg diri. Mcm rumah tu kosong xde org, sbb klau kt rumah sy awl pagi pun da riuh😂. Buat air siap2, tp kita xde la buat masak sarapan sbb kita x berapa berani sgt dapur rumah org ni. Lg 1, kita da tau mmg x kan ada org sentuh mknn kita buat melainkan laki kita je😂Mungkin x kena dgn selera diorg agaknya, elok jgk mcm tu x perlu susah2 nk fikir masak utk diorg😂 Masa awl2 kawin pernah cuba ambik hati diorg, tapi kita x boleh nk paksa MIL suka kita, jd lama kelamaan buat x tau je. Apa yg MIL masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Dia ckp anak dia dulu elok, selalu solat kt surau, tapi sekarang lepas da kawen x solat kt surau da. Agak2nya apa yg dia cuba sampaikan?? 😂 Ada 1 kali, suami bergaduh dgn MIL lepas dari balik check up di klinik, bergaduh sbb x bawak kakak suami pergi klinik sekali, sbbnya kakaknya batuk berhari2. Pastu boleh MIL, dia mcm salahkan suami sbb mcm melebihkan bini dia. MIL boleh bgtau suami yg sy ni tau MIL suruh bawak pegi klinik, x tau la bila dia bgtau sy suruh bawak kakak ipar yg sakit bawak pegi klinik sekali. Bila tanya MIL suruh bawak, ada masa hari tersebut dia tgh bercakap dgn anak-ank2nya yg lain. Pdhal kita x dengar pun perbincangan diorg anak beranak😭. Kita jgk disalahkan😂 X pasal2 suami dicop melebihkan bini, x peduli kakaknya. Alhamdulillah nasib la menetap rumah mertua setahun lebih hampir 2 tahun. X menetap lama. Kalau lama2 lagi, sy x tau nk hadap mcm mana. MIL kita cakap lembut je, tapi bila bercakap penuh tersirat ada maknanya disebaliknya. Sekarang xdk sekali da, bersyukur sgt2😂. Sekarang setiap kali suami ajak balik rumah MIL, kita bg alasan penat je. Awk pergi la dgn anak2, sy ada bnyk keje nk setel. Lgpun boleh kita me time😂 Kita x penah halang suami nak pergi rumah mak dia, tapi dia x boleh paksa sy nk pergi rumah maknya. Sy akan bg banyak alasan, kadang tu suami ada trick tau nk kita pergi rumah mak dia, ajak pergi beli brg la. Bawak ank pegi jalan la. Ada je tricknya. Dia x tau bini dia lagi bergeliga bab2 mcm ni, sbb kita da pernah kena skli, jd kita da tau😂

Pnjg kisah sy tp sy taip jugak sbb nk meluah, geram kalau dpt MIL gitu. MIL sy pun lebih kurg, walaupun dia xbrni ckp depan2 tp bising kt lakinya, lps tu FIL call suami sy bgtau MIL bising2: menantu pemalas (dia nmpk baju kotor selonggok dlm bakul/rumah bersepah/sy xsuka masak), xreti jaga ank(anak sy kerap masuk hosp). So suami sy pun meluah kt sy psl ape maknya bising bila dtg rumah kita. Tp alhamdulilah xsempat sy jwb apa, suami ckp rumah maknya serabut ade hati nk tegur rumah org lain. Jadi sejuk hati sy bila suami side sy. Sy ckp biasa la baju kotor kita kumpul penuh 1 load bru basuh itu pun sy basuh 1load 1 org punya, sy xsuka campur sbb suami kerja kotor2 hitam2 kang kena kesan kt bju sy, anak pulak pakaian selalu ade air kencing jadi standard la kumpul dulu n basuh. Lagi bersih asingkn mcm tu, daripada mknya yg basuh towel + baju + cadar + kain buruk semua boleh 1load. Psl anak masuk hosp selalu sbb kn jgkitan kuman punca sbb persekitaran/salam org yg xsihat/mkn benda xsihat/sensitive dgn sesuatu mknn. Jadi sy mmg sekat habis2 ape anak sy mkn/minum, contoh benda sejuk/goreng xboleh. kalau sy bagi pun sy monitor. Tp dpt kt MIL semua dia sumbat, ade sekali depan sy, ank minta soya sy yg berais, sy ckp xboleh.. tngu nanti xsejuk ok... budak tu boleh faham sbb dia tau dia minum dia jugak batuk sakit n masuk hosp tp selamba MIL sua kt dia dan ckp xsejuk dh padahal beli sama2. Sy xpasti MIL ingat sy bodoh ke apa. Sy pusing je, nmpk ank tgh mghisap dh air soya tu mmg angin sy, terus sy ajak suami balik. Sy bising kt suami, suami pun xsetuju cara maknya. Suami sy jenis utamakan maknya sbb dia ank laki dan setiap minggu nk berkumpul rumah maknya + adik brdik yg lain. Sy ckp kalau mcm tu mak awak punya perangai, sy xnk pergi, xpyh bawak anak, awk pergi sendiri. Sy mmg protes setiap kali MIL buat perangai mcm tu. Sy ckp kt suami, nk kesian budak tu terliur tgk org mkn/minum benda xsihat buat apa? Sy sekat jajan/minum gas tp bila kt rumah MIL suka hati bg je minum, sy ckp xboleh minum, budak tu jdi confius n mgamuk. Salah org tua, budak tu jugak yg meragam. Sy ckp kt suami kesian anak masuk hosp, kesian lagi lah kt sy yg kne jaga dia kt hosp bukan MIL ke siapa2. So hormatilah sy sbg sorg ibu, jgn la ingat dh tua pgalaman banyak suka hati nk buat mcm2 kt ank org, walaupun cucu sendiri.

susah NK ckp la Bab ni... sbb berkenaan sikap. sy mak dah meninggal... so sy ank perempuan paling Tua DLM ujah. bila Abg kawen... in law sy ni muda Dr sy DLM 12 taon... sy X pikir sy kn buli dia.... bila dia masuk DLM family, sy ckp... buat umah MCM umah sendiri. Rasa NK masak... masak Cara sendiri. Rasa NK rehat...rehat. xyah riso kami akn berbunyi. Rasa NK beli ...beli je. in law yg sorg LG X suka masak... tapi dia leh d ajak ke mana Mana jr. jadi setiap org Ada keiebihan n kekurangan masihg2. X perlu NK perli2 whatsoever. Ada x kena or X puas ati... cakap. jgn mengata blkh. so far alhamdulillah... everything went smooth je.. sy doakan sikap in law sis berubah pasni..

nasib la mil sy tak MCM ni. pernah juga blik kampung latest ni. hidung ank tengh Luka sikit Sbb dia garu . kuku dia 2 Hari dah panjang. kadang sy trlepas nak potong Sbb penat. potong kuku dia pun time dia tengh tidur. kalau berjaga dia xbagi. pastu skali kulit mngelupas kt dahi. Kira one set. nsib laa mil takde mcm ni.. Sbb sy mmg slalu bawa anak pergi klinik jumpa Dr. ank pun Jenis allergy Sbb genetic kitorg laki bini. krim Sana sini.. moisturiser Sana sini.. tp tula.. ok bab ni ,Bab lain pulak dia pertikai.. sabar jela sis.. tp jgn tolerate Bab pukul Tu.. kne cegah..

Hahahahaha kacau jiwa kalau hri2 kena mcm ni. Sy bergaduh jugak dgn suami sbb nk rumah sendiri nk selesa. Bile dh duk rumah sendiri mil sibuk nk dtg kerap. Sy ckp dgn suami, kalau rse nk jmpe mil dia je pegi. Sy dgn anak jmpe bile rse nk jmpe je. Selebihnya nak privacy, nk rehat2 melayan anak je. Lantak lah suami nk ckp sy ni tak jaga hati mil ke keluarga dia ke. Sy lebih pentingkan mental health dr asyik stress sbb hal2 mcm ni. Dah dr mengandung hadap smpi ke ad anak. Perasaan dyeorg penting, kte ni tak penting agaknya. Semua nk hentam. Penat lah 😌

setiap orang dari kita suatu hari nanti akan jadi mother in law juga. buat masa sekarang ni banyaklah bersabar. sebab sekarang kita rasa semua x kena dengan kata-kata & sikap mil kita. banyakkan berdoa .لا تحزن إن الله معنا. kita juga menantu banyak kekurangannya .ambil yang jernih buang yang keruh. saya juga duduk dengan mertua . hanya mampu bersabar . rasa nak nangis - menangislah.jangan pendam dalam hati . nanti menjadi barah .tebar doamu didalam sujudmu .semoga Allah mudahkan semua urusan para menantu .

kenapa ya kalau rata2 mil (terutama mak kpd suami) selalu perasan mcm anak dia plg elok plg baik plg sempurna and pandang menantu mcm menantu tak deserve anak dia.padahal kita ni bini lagi la kita tahu baik buruk sebenar ank dia tu. saya pun ada ank lelaki. semoga allah tak uji saya dgn hati busuk anggap menantu lebih kurang. moga allah beri kita rasa bersyukur ada org sudi terima ank kita. baik buruk allah tu dah bg pasangan yg sama padan dah.

Kalau sy bls la skit2 dan selebihnya buat2 xdgr je. Tp kalau mil tetap kne hormat kalau ipar lain bo layan je. cuba bincang dgn suami xperlula tiap mgu nk ke sane selang smgu pun ok. Awk ajak suami jln2 sbb awk dh seharian dok umah jaga anak weekendla jln2 tenangkn fikiran skit ni kalau jumpa in law serabut je buat apa. Yg penting bincang dgn suami awk xselesa tp xperlu ckp terang2 utk elak gaduh lapik2 skit tkt suami plak terasakan.

alhamdulillah 5 tahun dh perkahwinan. dah lali. sy buat muka toya ja skrg.. dulu mmg sy akan mkn hati. 3thn jgk. sy jd sensitif sbb kn benda mcm tu. skrg slowly sy pekakkan telinga. mmg sy ckp dekat suami apa yg jd. suami pun ok ja. dia tau mak dia mcm tu. skrg klu benda tu mmg sy tak tahan sy ckp ja. bidas balik tp dgn cara elok la.. sbb kdg rasa mcm kena pijak² sbb diamkan diri. mcm mengiakan benda xbetul.

biar je kalau suami awk nk jumpa mak ayah dia tiap² minggu sbb tu mak ayah dia. awk kalau taknak jumpa diorg tak jd dosa sbb diorg pun jenis tak jaga hati & perasaan awk. kalau bkn awk yg nk kena maintain & jaga mental health awk nk harapkan siapa lg, kn? layan diorg sekadarnya je. sekadar taknak bagi nmpk kita kurang ajar & tak ada adab.