Banyakkan susu badan

Macam mana nak banyakkan susu ibu ? Anak df ..

12 Balas

Saya ibu yg bekerja. Apa yg saya buat ialah niat utk susukan anak selama yg bole. Jaga mood bila susukan baby tu pastikan ibu relax & gembira & jangan stress. Kerapkan menyusu atau power pumping. Banyak minum air. Minum oat. Bagi yg muslim..penting untuk amalkan AYAT 60 SURAH AL-BAQARAH. Amalkan setiap kali lepas solat & masa tgh susukan baby atau semasa pam. Saya anak 4 nak masuk 5. Tp keempat2 anak alhamdulillah sampai ckup 2 tahun umur masing2 sebelum bercerai susu. Arwah ibu mertua yg ajar, jadi ilmu baik kita kongsi la. “Ya Allah, dengan kasihMu, ampunkan dosaku, dosa suamiku, dosa kedua ibu bapaku & muslimin muslimat. Ku mohon padaMu luaskanlah rezeki kami juga rezeki anak yang ku susui. Lancarkan susu kami demi anak yang kami kasihi. Semoga dengan berkat susu ibu yang penuh dengan khasiat ini, mereka menjadi anak yang soleh dan solehah, pintar, cerdas dan menjadi saham akhirat kami. Semoga keberkatan susu ini kami dapat membesarkan anak-anak kami menjadi insan berguna kepada agamaMu. Amin Ya Rabbal Alamin”

Mind set sangat penting. Jangan separuh jalan dah give up. Pada saya booster adalah berbeza ikut masing2 & saya xpernah ambil sebarang ubat atau booster 2 di pasaran. Cuma amalkan makan makanan seimbang. Buat diri rasa happy. Contoh saya sangat happy dapat makan ketam masak lemak tghri tadi maka next pumping session susu saya akan banyak & lebih pekat. Betul la mcm yg sis sblm ni ada bgtau mood ibu sangat memainkn peranan & penting juga ada org sekeliling yg menyokong penyusuan susu badan terutama SUAMI & keluarga terdekat. Doa jangan dilupa.

Masa bersalin anak no.2 dia kena tahan wad 2minggu... doktor cakap berat anak naik baru boleh keluar, kena kerap menyusu. n doktor selalu pesan ibu kena sentiasa positive untuk jaga susu ibu... alhamdulillah dapat menyusu sampai anak umur 3tahun itupun weaning off kalau tak memang sampai sekarang masih menyusu...

mse sy ank 1st sy bnyk minum air msak je, pstu minum air horlick.. ade yg mkn roti jagung ngn air longan..

jaga waktu min. mkn mknn bkhasiat, oat, nestum, horlicks, longan, air msak yg byk

Sy amalkan fenugreek oil dr shopee Shafeeca. Alhamdulillah mmbantu ♥️

boleh try amalkan nie sis.. www.wasap.my/60179181078/jamuseeri

Banyakkan minum air putih, kerapkan menyusu ikut demand anak

yang penting niat kita..insyallah susu ada

buat sup ayam masak betik muda