Assalamualaikum

Macam mana nak bagi ada selera makan nasi ?? 5 hari dah takboleh nak bau nasi atau tgk lauk2

23 Balas

Awal hamil saya pun sama sis. Tak de selera makan langsung. Berat pun turun 😅. Saya boleh makan buah je time tu. Susu pun jarang2. So tiap masa buah jela. Suami makan nasi kita makan buah 😂 Masuk week 20 baru lah berat naik semula. Skrg week 22. Alhamdulillah selera dah ada. Ramai yg cakap awal hamil mmg kurang selera. Tapi tak semua org sama 😁

4y ago

Dari awal dapat thu ngadung sya punya selera kalah org lapar 3 hari .. bila dah masuk 3 bulan je selera dkt nasi tkda .. asal makn muntah .. awal tgk nak muntah

Sma lar sis... Tpi even mcmtu sya paksa ja diri mkn dan masak...jgankn nasi lauk2... Smua mkanan bikin rsa mual law saya... Tpi paksa gak sumbat masuk mlut 😂Mo x mo x bole manjakn diri😂 kadang2 law trcium bau masakan pon cm rsa x selesa and mual.... Even skng 13 mnggu da masi lgi rsa gtu...

4y ago

Saya paksa diri pun tetap tk boleh nak bau nasi atau tgk nasi rasa nak muntah terus .. lagi2 bau masakkan mmg tak boleh terus

Sy masa awal2 memang mcm tu . Smua beli kedai . Yg masak kat rumah tk boleh makan .. Rasa nk muntah .. So sy makan bihun sup , laksa , bihun goreng , mee goreng , kurma , yogurt , susu kurma , air rendaman kurma .. buah2 .. Tembikai tu must kene ade . Huhhu bgi kurang loyer tekak ..

4y ago

Saya awal prggy dah makan nasi kerap bilang sampai ke 3 bulan ni terus nasi tk boleh tgk sndgkn teringin mcm2 lauk

Samalah saya. Masa baru2 tahu dah berbadan dua. Memang tak lalu nak telan nasi. Tengok pun benci, rasa loya tekak. Masa tu cuma boleh telan roti, mee dan buah-buahan jer. Alhamdulillah sekarang dah boleh terima nasi sikit² tapi tak selalu makanlah.. Kadang makan bubur nasi

Jangan paksa diri. Kalau tak boleh makan nasi, cuba makan makanan lain yg berkhasiat jugak. Sy awal pregnant haritu berminggu2 jugak takleh bau nasi. Sy gantikan dengan bihun/kuewteow/bubur.

4y ago

Haa saya tkpaksa diri tapi tu lah teringin masakkan kampung ..

Cuba makan buah sis .. sy masa di awal prgnen tgk nasi pun xlalu ..sy bnyk mkn buah jambu batu , buah lai , oren , tp nt lama2 dah masuk 4 bulan alhmdulillah slra mkn dah bertmbh ..

Alahan mgandung mmg mcm tu... Saya da 2 bulan lbh x mkn nasi... Kna Rajin2 try error mana mknn yg ssuai masuk utk pstikan prut ade isi utk baby n kshatan dri

Sy 2 suap je bleh mkn nasi....lapar bukn main lg....klu mkn jugk...abis kluar semua... Naseb baik susu,buah boleh mkn...itu je la yg bleh mkn skrang ni

4y ago

Sama mcm saya , kalau makan nasi mmg muntah balik .. buah dgn susu je sya boleh telan

Saya pon begitu.bau nasi je terus rasa x selera makan lauk semua. Saya cuba bubur. Okay pulak.awak boleh cuba buat bubur maybe.

Mkn je apa2 yang tak rasa loya, walaupununtah kena makan juga takut takde tenaga nanti. Roti dengan air milo pon ok dah