Sembelit 35minggu

Macam mana nak atasi sembelit ya? Sy pregnant 35minggu.. terasa nak membuang tapi bila ke toilet tak ada apa2 yang keluar...tapi saya rasa najis tu dh hujung2 cuma tak boleh keluar..(maaf agak kotor) nak teran takut lain yang keluar.. minum air kosong banyak. Baru lepas makan betik jg.. ada tips atau ubat tak? Rasa tak selesa sangat.

13 Balas

kalau dah lama sgt x buang air, cuba beli cecair enema (clyster) utk mempercepatkan proses pembuangan. tetapi x boleh terlalu bergantung kpd enema kalau slalu sembelit. kalau dpt, cuba minum jus prune & bykkan fibre dlm pemakanan harian. saya pun ada masalah yg sama sebab dos tablet iron saya 4 biji sehari, jadi mmg kerap sembelit

mummy boleh try gune set ni mummy.. bukan hnya bby je .. dulu saya guna yg ni time preggy.. smpai lh sekrg anak sy gune yg ni.. tak guna yg lain da😊😊 klau mummy nk try guna set ni.. mummy boleh wsp wani.. wani akan tolong mummy😇😇 www.wasap.my/60138661354

sy pun begitu juga . klu kurang mnum air . sy pun akn buang air besar xpuas . klu sy mnum air susu mlm sblum tido n pg bfast , tu je bole elak kn sy sembelit . buah2 smue xjln utk sy . susu pun mnum susu kotak yg dutch lady tu je . baru lembut njis nya .

ikut org jugak buah or sayur apa y boleh buat lawas buang air. mcm sy, sy mkn jambu batu baru sy nak rasa buang air besar. kalau tak mkn ,rasa sakit perut nk membuang tu ada tp bila masuk toilet xde pape pulak.

try makan novolax.. senang nak buang air besar.. najis lembut je.. tp kena tanya doktor dlu ya,, selamat ke tidak utk org yg hamil...

bnykkan makan buah ngn sayur. air kena ckup. sbb kita tgh kongsi zat makanan dgn baby yg tgh nk membesar. elak minuman berkafein.

sy plak mkn Lactur.. SB sy sllu smbelit.. skg dh 22mggu pn msh cm 2 jga.. mkn Lactur najis lmbut jga..

cuba makan buah oren atau buah oren tu buat jus mmg terus nak membuang senang dia keluar...

macam sy sembelit juga cuba makan buah apple 🍎 insyallah akan ok

Aloe vera gel forever living minum skit jer..bgus untuk sembelit