Assalamualaikum nak tanya

Macam mana nak atasi berat badan naik berlebihan? Sedangkan saya makan tak berlebihan pon 😟

7 Balas

Check pola pemakanan awak sis. Mungkin xmakn banyak tp tinggi calories, gula garam pun kena cut jugak. Air masak kalau boleh minum sejam 1gelas . Saya pun berat naik mendadak hritu. Pergi check up selang 2minggu sebelum ni dari 56 ke 62.1kg . Kesannya kena check bp selang sehari😂 start hritu saya diet jaga makan, cut air manis. Air susu pun minum pagi je segelas. After 2weeks means harini i g check up naik 62.8kg jer. Dlu makan nasi spinggan lebih tau, sbb kita berselera kan pastu 3x sehari makn nasi. Blum masuk roti biskut lagi 😂

2y ago

Susu ibu memang sy tolak terus sbb ramai yg xsyorkan even nurse dan doc pun sbnrnya ramai yg xsuggest sbb susu utk ibu mostly tinggi gula. Dorg ramai suggest hl marigold ori tu dgn fernleaf. Bgi saya hl ok sedap tp mahal haha so sy beli fernleaf je hihi. Hb saya Alhamdulillah ok jer even bnyak makan benda mngarut. Kalau mampu beli susu wildan, tp wildan pun tinggi gula😅 kalau kt tiktok ramai yg buat content minum susu calla milk ckp hb cntik, dpt anak kulit bersih bla bla. Entah la hihiii

waalaikummussalam awk.. sy pun berat bdan naik 10kg.. now 29w.. sy mkn xbnyk pon roti dgn buah jer yg sy mkn.. kdg ambil buah tin.. nasi sy kurang.. srapan dgn susu mengndung+protein(suplemen) bby sy dokter scan results kecik 2minggu dri usia kndungan 😅

2y ago

Baby kecik mungkin kurang dari segi pemakanan sis kut. Dh 29weeks tp xmakan sangat mksudnya sis still takde selera makan ke morning sickness lagi? Kalau kuranh ambil nasi means carbo, cuba buat menu berasaskan roti sandwish yg penuh dgn serat, sayur2 buah2🥰

Kalau mcm sye Air manis & bercafien kena terus stop.nasi & lauk mkn suku2 separuh byk ambil sayur dan buah .sya stop mkn heavy food pukul 6 petang.Malam kalau lapar sgt just snaking buah air msk. Setiap pagi dn ptg wajib berjalan & kegel exercise

spt diatas..air manis pun kena cut off jugak..sy dinner full course meal before pukul 8 malam..kalau lapar lg,sy amik 1 jenis je makanan/minuman..cthnya air susu/yogurt kosong/pisang..then minum air masak byk..

2y ago

Insyaallah nanti saya cuba buat macam tu hrp2 berkesan la 🤲🏻

Gula sis. Cam saya naik mendadak sebulan 3kilo. Lepastu try cut off gula smggu sehari/sekali je minum manis. Takut sangkut gdm punya pasai hahaha. Berat badan terus under control.

waalaikumussalam mommy amalkan makan suku-suku-separuh. kurangkan pengambilan karbo dan lemak. cut off fast food dan instant food.

2y ago

Wsalam insyaallah puan nnti saya cuba . Hehe berat dh melebihi had dah ni🥹

berat badan kita naik jugak kadng bukan sebb berat bdan kita kadng sebb bby besar dia membesar so berat kira menambah ☺️

2y ago

sama sama