Bersalin normal

Macam mana kita nak tau ye tahap@degree luka jahitan kita tu. Dekat buku pink ada tulis tak. Haritu nak tanya doctor yang jahit luka tu takot pulak😂

2 Balas

dlm buku saya just tulis episotomy je. xde tnda dkt bahagian degree tu.. masa anak 1st, doc potong epi serong, sikit je. Ni cpt baik xefek sgt if kita jalan. masa 2nd baby, jarak 7thn. Boleh plak doc gunting straight, pastu kaki dua² kene angkat dgn nurse smpai atas sbb baby sangkut. So koyak dia lg sikit je nk kene lubang dubur. + buasir keluar time meneran 🤣 Doc xde bgtau pasal buasir keluar, yg jahitan tu saya tnya doc last yg cuci kuarkan drh beku tu dia yg bgtau jahitan da nk smpai ke lubang dubur. Tapi dlm buku tetap dia tulis 'episotomy' . yg ini kene jaga² lg time nak berak takut jahitan crack. Awl² tu mmg kene jalan slow. Tapi hari ke 2 jahitan x sakit pun yg sakit yg amat tu sbb buasir terkeluar. membengkak nk duduk x selesa.. Bila pgg tmpt tu sakit nya. Bila jalan bergesel pun sakit. Bila tnya nurse dia kata dua2 anak tu 2nd degree tear

12mo ago

Page berapa ye?

ada kalau tak silap