Maaf meluah 😞

Maaf ye sy mluah sikit dan minta doa, xde tmpt sy nk meluah mak ayah sy sakit2 kt sabah sy duduk semnjung dngn suami sy xde saudara kt sini , sy bru bkhwin msa buln 7 hri tu , sblm khwin suami dh jnji akan duduk rmh sndri lps khwin , tp skng dh 4 bulan lebih duduk rmh mntua 😞 , mentua sy dh mula tak suka sy sbb sy mngndung asik tak larat dn xde nafsu mkn sikit2 nk munta ngidam bukan2 , mak mntua sllu ckp dulu2 dia tak mcm sy , mak mntua kata sy mnja sngt 😖 bila sy meluah dngn suami sy , dia kata sy asik push dia utk pinda ckp kewangan sikit dia kata sy atur2 dia 😭 lps je nika sy trus brhnti krja sbb sy krja dkt kl skng kna duduk belah2 kuala selngor , suami sy Xnak Anak awl dia kata klau boleh 1-2 thun nika bru nk ank 😞 tp lps 2 bulan nika sy mengndung , skng suami sy asik kluar mlm dn x bgi thu dia p mna 😞 bru2 ni sy jumpa dcter dn dia kata baby sy blm ade jantung lagi , ikutkn baby sy skng dlm 12week tp msa scan dlm 10w6 , dia sru sy dtg blik 14hb ni 😞 sy risau sngt2 lgi2 xde grap kt sini nk xnk kna hadp laki marah2 dlu bru hntr sy 😖 Tolong doakn baby sy sehat ye 😭 #firstbaby #pleasehelp #bantusharing #firstmamy

Maaf meluah  😞GIF
12 Balas

kalo boleh bincang dgn suami elok2. kata skrg ni anak dikandung tu ank dia. jgn pkir seronok dia je. dy da ada tanggungjawab terhadap dri awak n anak tu. kalo btoi xna anak awal sepatut kena tahu kalo dah bersama tnpa apa2 protection potensi untuk mengandung tu sgt2 tggi. memandangkan dy sendiri x kasi sis amalkan ubt perancang n xpkai protection masa bersama jd jgn nk salahkan sis kalo mngndung. kalo xde dy xmungkin sis akn mngndung. betoi kita as isteri kne taat pada suami, tp kalo memudaratkan diri kena bersuara. skrg antara dy nak jaga atau sis pulang ke pgkuan fmly sendiri atau tumpang adek beradek lain dlu. bab nfkah jgn biarkan, kalo dah bg pastu mnta balek tu sama mcm dy sruh sis tlong pgg saja. bukannya dy bg pon. apa yg saya nmpk dia xna bg sis kje semua sbb xna kalo sis de duit sndri semua sis xkn bergantung dgn dy. dy tkot, ego tggi. apa2 pon kalo kata masalah skrg ni mganggu kehidupan sis buat la aduan di tmpt sepatutnya.

ALLAHU AKBAR… saya rasa sedih sgt baca luahan hati awak.. mmg terasa berat jika saya berada di tempat awak… semoga awak tabah kuat… sebenarnya apa yang kita rasa tempias pada kandungan.. sbb tu emosi ibu mengandung penting sgt utk jaga .. kena selalu berfikiran positive dan happy in sha ALLAH semuanya akan okay… awak kena kuatkan semangat demi anak dalam kandungan awak ya… saya doakan awak dan kandungan sentiasa kuat, sihat … berdoa dan sabar banyak2 .. besar ganjaran buat org yang sabar 😊 antara pesan mil sy yang sy xboleh lupa.. “Ibu nak pesan ..bila allah bagi kita nikmat mengandung dan melahirkan..kesakitan yg kita alami hanya allah saja yg tahu..suami ke ibu bapa ke..x rasa apa yg kita rasa..jadi tanam kan pada diri..bergantunglah kepada allah..hatta suami ada disisi pun x rasa apa yg kita rasa..” semoga kata2 nie akan menjadi penguat utk awak juga 🥰

Allahu.. sabar ya. Ok pertama sis tanya suami betul2, dia pergi mana, masih sayang lagi ke , atau sebaliknya. Kedua, sis kena bantu diri sendiri dulu, jangan harapkan lelaki /suami, sbb apa apa berlaku nanti, sis tkde saving , nak mintak tolong sapa? fikirbaby, cuba sis buat je kerja yang tak memerlukan angkat beban bnyk, contoh dropship dah ok dah, at least sis ada duit sendiri , berdikari yang! Lelaki atau suami ni allah pinjamkan sekejap je untuk kita , hati manusia boleh berubah.. wallahualam, sis kena kuat dan tolong tolong cari duit sendiri ! Ok dear.. semoga baby sihat dan allah bantu sis.. soal mertua, buat tk tahu je apa dia kata, mengada ada dan sebagainya. org mengandung lain lain. tak sama. dia tak tahu ke? Syafakillah dan take care dear..

1y ago

Terkdg kan org yg berumur ni mcm tk faham je org mengndung tu mcm mne alhan dia tkkan sama setiap org . Tulaa sesama perempuan pun tk memahami

allahu..kesiannya awak sis..semoga ada sinar dlm hidup mu, semoga awk kuat sis..takpa lah kalau nk luah sini byk2.. moga yg baca kisah sis ni dpt beri sis kekuatan dan doa yg baik2.. selagi ade alahan tu sis positif ja fikir baby ya..in shaa Allah baik2 je. follow the flow shj sbb alahan mengandung ni buat kita lemah, xboleh buat ape.. bykkan rest. pasal suami n keluarga suami saya xtau nk kata ape..saya pasti berat sgt utk awk tanggung..saya geram part laki awk kata nk rancang dpt anak lmbt sikit tapi taknak guna ape2 perancang. selfish. haih.. tp xpalah..Allah tgh atur yg terbaik utk sis akan dtg.. sis sabar dgn ujian ni dulu ya..sian sis..

awak takda kawan2 ke sis? sy ckup xsuka org banding2 diri sendiri pregnant dgn org lain. org yg xkena batang hidung sndri mmg suka pertikai itu ini.. si suami tu klau xmau ank awai habaq dia p potong buang buah zakar dia tu 😑 punya banyak kaedah perancang ada taknak dia guna, ingat buat sex tanpa pelindung tu boleh keluar kreta honda sebiji ke? 🤦🤦🤦 . bila merantau ni, awk kena ada kwn sorang dua kwn yg boleh dipercayai, tengah susah boleh mntak tlong apa yg ptut. awk kena fikir dah utk next step, supaya nanti dah bersalin awk takda masalah. memang kena cari org yg boleh bg moral support dkt awk.

kak harap adik tabah dan sabar ya.. tentang mak mertua tu pekakkan je telinga, ayam pencen memang banyak membebel.. tentang suami pl, ajak berbincang dgn dia, kak dlu pun pernah mcm adik jg, suami wat xtau ja, xjaga osi tapi kak kuatkan mental ni demi anak.. kak doakan adik dan baby sentiasa dalam lindungan Allah dan dikurniakan kesihatan yang baik...Aaamiin ya Rabbal Alamin .🤲🏻

Sis kena positive dan jaga emosi sebab nanti effect dekat baby. 1st trimester memang kena extra care, jangan buat kerja berat2. Kalau tak mampu nak ubah keadaan sebab kewangan, sis kena sabar dari segi emosi. Abaikan saja cakap cakap mak mertua. Setiap orang mengandung, berbeza alahan. Jaga diri baik baik, jaga emosi baik baik ya. Semoga ditakdirkan yang terbaik juga 🫠

Ermmm susah juga begitu awak Takpe awak berdoa je ye smga allah buka pintu hati suami tu . Saya pun dh 3thun kawen dan masih stay rmh mertua . Kalau sye rasa stress saya ajak suami kluar . Nak kata tk bergduh bgduh juga Pasal kewangan kita sama hanya cukup makan je . Kuala selangor stay mana awak?

cari bahagia sis sendiri.. suami suka keluar malam tanda abaikan isteri dan pentingkan kawan.. x pandai jaga hati isteri,xpandai tepati janji.. rezeki dpt anak pun dia nk tolak .. lepas pantang if xda perubahan laki tu baik sis angkat kaki je balik sabah

buat masa skrg sis jgn fikir sgt. fikir psl baby . klau sis larat fikir cara nk buat income . jgn trlampau brharap pada suami. byk solat dn brdoa . slalu 5 tahun permulaan kawen mmg akan ada masaalah short kewangan . think abt ur baby first ok

1y ago

Buat je income senyap” sis Jd dropship ok dah Tp jgn beban kn die nk hntr brng or apa