Ibu remaja 19thun

Salam sy dh bt scan untk cmfmkn date bsalin , dcter kata dlm 21.06.23 ni inshaAllah 😊 , sy ade tnya dngn misi bila prlu minum air gula , misi kata mybe lmbt sikit untuk awk minum air gula , lps tu misi kata gula darah dan brat sy smua normal , awk pun mudah lgi jdi kurang resiko Jdi sy nk tnya ade x ibu mudah kt sini umur 20 yg x minum air gula? , sy tnya mak sy dia kata dlu dia xde minum , tp bila tnya akk tiri sy , dia kata smua org kna minum air gula , dia siap klau kna kncing manis pun bukan pnyakit juga tu so bukn resiko 😅 sy tak prcaya dia sbb dia pun bru ank 1 dn msa mngndung smpai brpntng sy yg jaga dia A to Z , cuma bila sy yg mngndung dia sllu tkut2kn sy dn hina2 sy 😖 , bnyk bnda dia tak puas hti , siap kata npe boleh dpt ank awl sdngkn bru 3bulan khwin 😭 #pleasehelp #firstbaby

Ibu remaja 19thun
12 Balas

saya masa umur 25, saya xde kene minum air gula pun spnjg mengandung..sbb xde keturunan kemcing manis, bmi ok, n umur masih 25. cuma time hujung2 trimester ketiga, berat badan saya naik mendadak, sepatutnya kenaikan berst mesti ikut had lah..kalau lebih had kena minum air gula sbb takut ade risiko kencing manis kan ,disebabkan pertambahan berat badan yg mendadak tu. utk awk yg masih muda, risiko utk kencing manis tu xde..tp dari masa ke semasa nurse akan pantau lah dari ujian air kencing(glukosa), dgn pertambahan berat badan. kalau detected glukosa /berat badan naik lebih had tu akan minum juga air gula. rezeki lah awk dapat anak awal. saya pun sebulan lepas kawin dah mengandung(bunting pelamin). tahniah utk awk..jaga kesihatan ye

1y ago

sama2. kalau minum air gula pun biasanya result ok je utk yg kurang risiko ni. mcm saya. walaupun berat badan naik byk, tp gula dlm darah ok je.. so awk jgn risau ye. apelah kakak awk ni huhu abaikan je, masing2 lain2 jalan hidup n rezeki..

betul lah tu apa yg nurse awak cakap. kalau semuanya normal, buat apa nak minum air gula. tapi, contoh lah, berat awak naik mendadak lebih dari jangkaan, berkemungkinan awak kena minum. so buat masa ni, relax tak perlu fikir. zaman mak2 kita dulu, mana ada minum air gula. start tahun bila entah, baru ada procedure ni. kalau awak refer buku pink, ada info pasal ni. lantak ler mulut orang, kita fikir diri kita je dik.

Kalau air gula minum awal atas faktor2 risiko mcm mngandung umur 25 ke atas, obese masa buka buku atau ada sejarah keluarga yang ada kencing manis, mcm mak dan ayah awak ke, tak pe cuma lambat sikit la minum. Pasal mngandung tu biar la sis, mgkin dia cemburu, awal ke 3 bulan, stgh org bunting pelamin tu mcm mana, positif je awk, Kalau pikir nnti stress takut effect baby, enjoy your prgnancy okey.

minum air gula ni ikut faktor2 tertentu. dah nurse kata awk normal kan,berat semua naik cantik so takda masalah pun. sila buang si kakak tu utk sementara, anggap je dia tak wujud..klau dia cakap awk buat terpinga-pinga mcm dengar suara ghaib , nampak ja dia dtg buat2 bangun minum air ke berak ke ..

Ikut apa nurse dan doctor cakap, mereka lebih tahu condition patient. Kalau health condition tak boleh tanya orang lain sebab semua badan dan pengalaman pregnant berbeza. Percaya pada doctor yang rawat awak. Anyway, EDD kita sama 🫠 semoga selamat semuanya sehingga melahirkan ya

1y ago

Waaa yeke smoga sis pun sllu shat baby shat smpai bsalin nnt 🥰

saya umur 24. baru ada anak sulung. mmg xkena minum air gula. doktor akan tanya kita samada family kita ada penyakit sekian² ke x. dan diorang tengok juga gula dlm darah kita normal ke x. kalau x, mungkin kena minum la kot. 😉

Kalau family takda history, berat tak naik mendadak, tak kna minum rasanya.. tp skrg mmg sapa2 yg umur 25 ke atas mmg kna minum.. Kakak tiri awak ni cerdik ke tak? Baru 3 bulan kawen dh dpt anak? 3 bulan bukan 3 jam..

1y ago

Tahlah mybe dia jles kot sbb dia khwin umur 28 umur 30 bru dpt ank sorg 😖

25 thun keats dik, bmi lbih 27 xsilp akk, klo ade fmly history je d'brikn keutamaan minum air gula.. alhamdulillah dik, org lain lg xnk minum air gula... hahaha...

Ikut faktor tau. Jaga makan. Berat jangan naik lebih 2kg dalam masa sebulan. Saya second check up nurse bagitahu naik lebih 2.5kg. Esok nya dah kena minum air gula.

1y ago

Ohh mcm tu ke , sy msa mula2 buka buku pink brat 56 lps tu trun jdi 49 , bru2 ni bru jdi 50 naik 1kg je , trima ksih share info

Standard ke kalau minum air gula time week ke13? Sbb saya umur 25 bmi normal, kluarga tiada mslh kencing manis….kalau bleh nk elakkan hm