Urut selepas bersalin.

Maaf tanya, ada kesan ke pada si ibu jika tidak mengurut (macam orang selalu buat dalam tempoh pantang) selepas bersalin? #firstmom #pleasehelp #bantubagipendapat Bersalin czer. Skrg baby dh setahun.

20 Balas

Yes. Tapi bergantung urut camner. Kalau dapat jenis tak pandai cari urat, tak yah. Saya punya tukang urut Mmg orang lama pandai bukak kilang susu. Sebab ramai jenis urut asal sedap. Saya tak pantang cara melayu. Tapi makan saya jaga even after 30 hari. No ice no sugar . Red dates drink once every week. Saya banyak makan ikan laut and bone broth . Sebab tu susu saya berlemak and breast saya bengkak lagi every day walaupon anak 9 bulan . Apa pun terpulang. Badan semdiri kalau sakit/sihat. Cuma fakta kekal, hormonal level kita tak sama macam Before pregnant . Termasuk immunity

Rugi oo tak urut time pantang best ja rsa Rsa ringan bdn , saya urut haritu dari ats kepala smpai hujung kaki Time 7hari lps besalin mcm tu , ambil pakej 3 hari sejam sengah dia urut Hahahaha bila lagi kan nk relaxkan bdn bukan selalu dpt urut mcm tu tmbh2 1 bdn Nnt tukang urut akn bgtau ilmu sikit cara picit payudara kita utk elak bengkak susu Dan bnyk lagi

Takde pun. Mak saya lepas bersalin tak pernah berurut. Makan pun dia kata main bedal je. Now dia lagi sihat dari org yg pantang gila2 tu 😂 Berurut lepas bersalin ni cuma untuk rehatkan badan je. Kasi hilang stress. Hilang sakit2 badan. Ada duit lebih boleh berurut.

sy rasa fungsinya lebih kpd nk kembali kan kesegaran badan, buang angin, melancarkan peredaran darah. Kalau berpeluang buatlah. Tak wajib pun. Sy dlu xbuat pun. Sy urut2 sendiri gitu2 je. Sy xde duit nk upah prenatal care service. Sy cuma pantang mkn je. Alhamdulillah sihat. Badan maintain slim.

Takde pun.. just exercise je..byk ambik waktu pantang ni utk relaxing.. utk nk reward diri.. Ada duit lebih blh ambik.. bukan wajib @ 1 kemestian pun.. dont worry okay.. just exercise je mcm biasa .. sakit2 bdan mostly kurang bergerak..

healing paling seronok bg sy ialah org urut.. 😂 blh je awak nk urut ni.. anak pun dh setahun kn.. rasalh ringan segar ckit urat badan lps urut.. sy kdng minta suami je urut satu badan.. seronok je rasa.. hilang lenguh sakit urat😁

x wajib pun sebenar Nye berurut nih. ikut kita juga. kalau rsa nak berurut, pi la berurut. sya mmg suka berurut, Dari bujang sebelum preggy n sampai la skrg dh anak 2 pun berurut. tapi xsllu kan. ada la dlam 3 bulan sekali.

sy dulu berurut jgk 3 hari lpas brslin..tp bkn sbb wajib powm...nk rht kn bdn je...slme hidup xprnh berurut...mse lpas pntang nk mrsa org urut...klu xmse bile lg😂😂nk rleks2 bdn je...

11mo ago

Hehe sama la. Time ni la nk merasa org urut 🤣

biasa urut lps bersalin ni dia lebih kepada gosok2 lembut je sis..kdg tak Rasa pun 😂 TP make sure ambil tukg urut yg mmg pndai urut org pantang . tkut slh urat dia pgg..so far xda kesan apa2

Sy amek pakej 3 hari urut. Trauma smpai skrg bila nk urut. Sbb sakit sngt. Makin sy ckp sakit, makin org tu tekan. Sy serik. Sy x tau bdn sy yg masalah atau sbb lain. Tp x wajib pon berurut