EBM vs Formula Milk

Maaf soalan ni macam kurang cerdik sikit.. nak tanya la utk kepastian dan kejelasan.. Baby 3 bulan minum EBM 2.5 oz ... memang ajar minum banyak tu.. sebab saya tak mampu nak pam sampai 3oz.. Kalau formula milk saya bagi 90ml (lebih kurang 3oz la kan), babysitter kata baby macam nak lagi.. kalau ikut sukatan kat kotak susu tu pun dia tulis 120ml 4 scoop untuk umur dia.... Jadi adakah saya kena pam sampai 120ml untuk kejar demand dia based on formula milk? Tq all

4 Balas

Ebm tu awak bg time bila? Contoh per session awak beri 3oz tak kisahlah fm or ebm, so demand yg awak create auto 3oz. If awak lebihkan fm, demand dia akan makin tinggi & yes awak kena kejar demand tu bila pump. Oz kt kotak tu hanya suggestion preparation, tak follow pun takpa cos in the end ikut demand baby juga. Baby saya 3m 3.5 oz statik sampai dia mula makan. Time almost 3m saya beri dia 3oz tp dia dah tunjukkan ciri2 tak cukup susu like meronta lepas susu. Cukupkan 3.5oz baru muka dia puas hati. Tapi tapi tapi, baby nangis bukan sbb nk susu je tau. Maybe ada sebab lain. Mcm saya once baby saya makin banyak demand dia, saya keep on df & pump je. Tak offer fm pun. Sebab kalau offer fm, nanti breast saya ‘rehat’ cos takda stimulation dari anak since anak dah minum fm utk session tu. So nk taknak saya fully utilize je nenen ni to bg signal demand anak dah makin banyak

1mo ago

Saya bagi fm kat babysitter je sebab dia tak berapa pandai handle ebm.. kadang2 je saya bagi yg freshly pumped tapi tu jela maximum 2.5oz haha satu session dapat 5oz kalau takde baby.. kalau ada baby memang 2.5oz je walaupun dah 25 minit pam :( Takut bila saya bagi 120ml (3oz+) fm tu nanti dia nak susu badan lebih pulak... matilaaaa haha

Yang mana tak cukup? EBM ke formula milk yang baby minta lagi? Sebab EBM dengan formula milk komposisi susu tak sama.

1mo ago

Anak 2 tahun? Bukan tt baby 3 bulan ke? Btw bab nutrisi mmg cukup kalau ebm tp ebm cepat hadam compared to fm. So fm anak akan kenyang lama, ebm cepat lapar balik. Thats why nurse or doctor akan suruh control demand anak if bg fm sbb lambat hadam. Takut kacau buang pinggang baby if overfeed

ebm tu apa? sorry first child

4w ago

Exclusive breastmilk

bs buat pace feeding tk

1mo ago

Alamak tak sure pula.. nanti saya tanya