Maaf saya tumpang meluah

Maaf saya first mom, mmg tak pandai. Baby dah 8 bulan, bf. Dia tidur siang kne buai, dah ajar tidur bawah tapi jerit2 tak henti. Sy dah buai dia lama tak tidur padahal dah garu2 mata. Dia garu tk henti sbb nantuk. Sy susu dia tak nak. Sy dah terlampau stress sampai sakit otak. Selalu marah anak. Kadang2 sy biar anak nangis dalam bilik sy kuar sbb trlampau sakit mental. Rasa tertekan. Kadang rasa nk stop bf sbb penat. Baby minum susu formula tidur lama. Ntah la rasa taknk anak dah. Penat otak

3 Balas

ank saya pun 8 bulan,sekarang fasa nk main banyak,tidur pun ada gap mcm 3 jam kadang lebih,saya mmg jaga timing tido ank dari newborn,tpi semakin besar makin banyak ragam dia takmau tidur. fully bf. utk elak stress,saya biarkan je dia dgn dunia dia. yg oenting dia dah susu n tukar diapers dah selesa,so bila dah penat sgt dia tidur sendiri or saya susukan balik dia walaupun dia dah kenyang(ngempeng utk tido) n timing dia sebelum tidur tu,boleh padatkan dgn aktiviti sesuai dgn umur. tidur siang pulak mmg tak lama,normal utk anak. tapi make sure banyak kali nap lah 3-4x nap sbb tidur sekejap² kan. kalau ank sis nk buai,bagi je buai. dpt nap siang 30minit pun dah okay yg penting malam dia tido lama saya pun mmg biar anak nangis tpi tgk jenis nangis mcm mana lah pastu baru pujuk. btw saya orgnya baran,utk elak stress mmg saya "tak strict" mcm waktu awal dulu. sbb saya perasan kalau saya strict bab itu ini, mmg cepat stress. hug dari jauh siss🥰

sy pernah ada dekat tempat awak. sebenarnya awak penat. kita yg fully bf ni memang penat. nak pulak dpt anak yg high demand, yg perlu bantuan bila tidur.. bincang dengan suami, buat apa yang terbaik utk ibu dan anak. anak dah 8 bulan kan? skrg fasa dia kuat main. main dengan dia smpai dia betul betul penat. baru dia senang lena. kadang dia menguap tp dia belum penat, tu yg masa nk tidur dia ambil masa yg lama utk lena. anak sy baru nak masuk 8 bulan hujung bulan ni. fully bf dan dia baby high demand, memang menguji kesabaran. cuma kita boleh doa la dia membesar jadi anak yg baik.

Bg je fm kalau stress. Buat apa paksaa diri kalau smpai nk marah2 anak. Kalau bf smpai 2y lagi serabut sbb ms tu dh penat bdn, anak pulak dh pandai selak suka hati dia. Mommy ada benda lain nk buat ke ms menyusukan anak? Maybe yg tu bg stress sbb nk cpt. Jaga percakapan..