nanas-awl kehamilan

maaf.. nk tnya org tua2 ckp nanas masak blh mkan nanas muda ja yg x blh dmkan... jmpa kwan2 plak... smua nanas jgn dmkan nnti gugur katanya... betul k?

10 Balas

Dlu msa awal kehamilan pun rsa teringin sgt nk mkn nenas. Org tua2 ckp yg dh msak boleh makan. Sllu mingidam ni dah dpt rsa sikit pun ok dah. Saya pun xmkn byk pun. Sepotong ja msak pajeri. Hehehehe.

Seeloknya apa jua nenas tua ke muda ke, elakkan lah waktu awal2 trimester ni. Nanti dah besar sikit kandungan, baru lah mkn ya. Itu pun, makan sikit utk lepaskan rasa mengidam tu je. Berjaga2 sis.

Depend pada tubuh org sis. Sy mkn nenas xde pape. Cuma sy mmg xsuka nenas sjak ank dara lg. 😅😂 So nasib baik time pregnant, dia tak meminta nenas🤭🤭🤭

sy 24w baru makan nanas, tu pun nanas tua buat masak pajri. mkn pun setengah slice jer. tak berani ambil risiko.

Trimester pertama sy elakkan. Trimester kedua baru sy makan tu pon yg masak contoh kt pizza. Hehe

Depends bdn n rahim msing2 sis. Tp sbaik nye elak laa.. Nk melekat mgndung bkn senang. Huhu...

Nanas masak memang boleh makan tapi jngan selalu. Masih ada "bisa" dlam nanas tu

Ikot kata hati kita, klo kita yakin mkn lah, klo x yakin xpyh.. kalau sy wlopun org ckp boleh, sy ttp dgn kata hati sy,sy mmg xmkn wlopun sikit.. mmg ade jee yg makan nenas mse mgandung ni, ikot atas masing2 je sis..hehe

Trimester pertama fasa yg perlu di jaga sebenarnya. Hamil buat pertama Kali mcm Tu jg, harus berhati2. Setiap ibu yg mengandung tidak Sama kekuatan Rahimnya, sekiranya betul2 mengidam bolehlah cari / makan nenas yg betul2 masak but take only 1 or 2 slice yg kecil (trimester pertama). Hnya utk mengurangkan Rasa mengidam. Pesan org tua2 biasanya betul sbb pengalaman mereka. Bila dah Trimester kedua bolehlah mkn 1/2 hirisan besar sikit tapi bukan yg mentah ya. Think about keselamatan kandungan jg ya. Jgn terlalu mengikut perasaan. 😘

pengalaman kwn krja, termakan nanas yg ada kat atas pizza, gugur, xpasti nk kata mcmna,