Induce dengan jahit mane lebih sakit ?

Maaf mommy nak tanya antara induce dengan jahit mane yang paling sakit ? Saye tengah menunggu hari nak meletop, rasa nervous pulak 🥴 Sapa yang ade pengalaman bersalin normal boleh share2 tak ? Saye takda pengalaman dan ni baru anak pertama, hehe.

27 Balas

Jahit tak sakit sis ubat bius tu ada, haritu saya bersalin 17/5 doktor bius kali pertama tu dia tanya ada rasa sakit tak dia try cucuk jarum.. saya ckp ada.. pastu dia bius kali kedua saya ckp okay dah tak rasa.. time jahit tu doktor tu smbg2 dgn saya.. sakit tu tak rasa sis.. untuk induce plak ada masuk haritu tapi untuk jadikan bantuan sakit contraction tu bagi panjang sikit.. sbbnya saya tak boleh meneran panjang sakit contraction normal saya tu pendek kjap2 je dia dtg.. bukaan dah fully masa tu takde masuk induce.. induce tu masuk bila saya tak boleh nk meneran.. jadi lepas ubat induce tu masuk dlm 5 minit camtu saya boleh teran 3 kali kluar terus kpala anak alhamdulillah..doktor ckp induce time takde bukaan lagi sakit sis.. saya waktu tu bukaan dah fully tanpa induce time nk meneran tak lepas tu yg doktor masuk ubat induce tapi sakit tu kjap sngt sbb terus saya boleh meneran panjang🤲🏻🥰

Saya pun guna drip induce utk anak pertama, mmg sakit contraction mcm 20 tulang nak patah serentak semakin sakit semakin pembukaan besar, tp anak keluar rasa lega.. Misi spray bius utk jahit, ttp saya rasa sakit jahitan, smp terloncat loncat kena marah takkan nie pun x blh tahan, tp misi jahit cepat dan letak gap sbb saya tak tahan. Mmg jahitan pasti tak kemas sbb ikut juga cara potongan sewaktu keperluan .. utk memudahkan anak keluar laju. Lepas jahitan itu baru alhamdulillah selesai. Perbandingan contraction dan jahitan amat berbeza .. keduanye pasti sakit dan mmg tak tahan

sya dh ready mindset nak hadap sakit contraction.. last2 kena drip induce , mmg kelaut jgk laa mindset tuh 🥲 sakit yg aaamat . nasib baik contraction x lama sgt , masuk ubat masa 5cm jam 10am . jam 12:09pm dh bersalin . dlm dua jam saja . sakit kena induce dan contraction tanpa induce bg sya mmg berbeza , nurse siap pesan.. induce mmg sakit tp xda apa bole buat melainkan tahan jelah sakitnya.. huhu tp yg bagusnya , sya x merasa dijahit tue . lps je nurse kata bole teran . push 3kali then selamat bersalin . lega .

pengalaman saya bersalin anak sulung 2x kena induce.. kali pertama xrasa sakit, kali ke2 induce masyaAllah..mcm xcukup nyawa skt..smpai xde tenaga nk push smpi tpksa vacum so kena 10 jahitan paling sadis dpt plak doc practical yg jahit, da la jahit xde bius terasa n berbunyi jarum cucuk kulit..dah habis jahit boleh plak doc tu ckp jahitan dia xkemas dan dia terpaksa buka balik..Allahuuuu masa dia gunting balik jahitan tu mampu pejam mata sampai meleleh air mata... pengalaman anak pertama fuhhh fobiaaa..

2y ago

Aduhhh sakitnyee. Rase takut pulak nak beranak 😭

Pengalaman saya, kena induce ubat (drip), sakit contraction tu takboleh nak describe macam mana 😂 Lepas bersalin lega, time jahit tu boleh sembang sembang dengan doc, nurse. Tapi sis, tengok atas orang juga. Setiap orang berbeza pengalamannya. Jangan risau, rileks je ya, banyakkan berdoa... Saya doakan semoga dipermudahkan segala urusan ❤️

2y ago

Hihihi. Ni first experience saya, bulan 12 tahun lepas 😅

Sis saya baru bersalin, yang sakit tu adalah semasa contraction 6 ke atas. Bersalin ni rasa dia mcm nak berak sembelit besar shj. Jgn overthinking semasa nak teran tu. Masa jahit tak rasa. Saya takut jarum tapi masa nak jahit tu mmg tak rasa sakit cuma mcm terkejut mula tu. Sebolehnya masa dia nak jahit tu sis pegang baby. Distract diri dari fikir sakit. 👍 Semoga dipermudahkan

sy induce masuk ubat . contraction memang sakit . berjam2 dlm labour room . tapi alhamdulillah bila lahir baby terus lega . masa jahit pun ok lah tak berapa sakit . akan rasa terkejut je bila doc nak cucuk jarum tu nak jahit . bila dia tarik benang tu masih ok terkawal sakitnya . semoga Allah mudahkan urusan kita semua untuk berjuang melahirkan zuriat . aaaminnn3x.

Tak merasa induce.. Tp contraction lagi sakit dari kene jahit 🤭🤭 yg penting jgn minta ubat tahan sakit kalau boleh kawal masa contraction .. feel the moment gitu hihii.. time jahit tak rasa apa sbb kene bius and alhamdulillah Dr tu jahit elok luka pun tak rasa sakit/pedih elok je membuang 😬

sy xpernah lg kena induce. .tp bg sy la yg paling sakit time layan contrction. .time jahit tu xrasa sgt tp time diaorg jahit trik benang tu , tu terasa. .rasa ngilu 😅tp xsemua org sama , lain org lain cara brsalin nya lain jugak pengalaman nya. .moga dipermudahkan urusan yeaa sis❤️

Ikut mana sesuai.Semoga dipermudahkan bersalin sis.Jika bersalin normal baby keluar buka inci ok.Jika baby tak keluar doktor mesti masuk air untuk memudahkan baby keluar.Induce sakit.Jika tidak juga keluar doktor akan ikut tingkap.