Susah ke nak respect saya sebagai ibu kepada anak saya?

Maaf ini cerita panjang... Masa berpantang, saya tegur mak mentua jangan letak banyak sangat minyak telon sebab tak tahu penerimaan kulit baby macam mana. Baby masa tu baru seminggu umur dia. Dia tegur saya tak pakaikan bedak dekat baby. Saya kata saya taknak pakaikan lagi tunggu dia besar sikit. Dia bebel cakap nanti baby busuk. Dia suruh saya buh air masak dalam botol bagi baby minum. Baby baru 3 minggu. Saya kata nanti umur 6 bulan saya bagi. Dia menjawab "alah buat hilang dahaga dia je!" Saya kata saya taknak bagi saya nak tunggu 6 bulan. Dia menjawab lagi "awak tu belajar benda salah!" Saya malas melayan saya diam je. Apa jadi? Dia mengadu kat suami saya. Cakap saya kuat melawan. Apa dia buat semua tak kena. Lepas tu konon merajuk taknak datang rumah biar saya jaga anak sorang-sorang. Suami saya kerja dengan mak dia so dia panggil suami saya masuk kerja masa tu baby umur tak sampai sebulan pun. Ya bermulalah tempoh saya berpantang sendiri, makanan saya, saya masak sendiri. Kadang-kadang kebuluran dari tengah hari sampai malam sebab anak menangis. Orang kat sini tanya kenapa tak upah CL? Mak mentua saya bising sekampung suruh suami saya arahkan saya cancel booking CL. Orang lain cerita dia pantang mak mentua dia jaga, hidang makan etc. Mak mentua saya hidang bebelan je. Ingat lagi dia ugut suami saya "kalau awak tak bagi bini awak makan ikan haruan ni, anak derhaka la awak" mungkin dia bergurau tapi sampai anak umur 8 bulan pun saya masih terkesan lagi. Saya banyak kali ulang saya memang tak makan ikan haruan!!!! Mak saya sendiri pun tak pernah paksa sebab dia tahu saya memang tak makan! Saya makan dengan linangan air mata. Rindu mak saya masa tu. Nak cerita kat dia pun saya takut bergaduh pulak sesama besan ni. Kalau saya tak makan ikan haruan ni ada orang mati ke? Takde pun! Habis tempoh berpantang... Anak 2 bulan. Masa tu bulan puasa. Overtired sebab masa tu berbuka puasa kat rumah family suami. Saya tak faham sampai harini kenapa suami minat sangat melepak kat rumah family dia lama-lama. Anak dah mengamuk dia nak susu dan tidur. Nenek suami ingat ada "benda" kacau jadi dia pun calit garam kat baby saya. BABY UMUR 2 BULAN. Takde mintak izin ke apa. TAKDE. Saya dilayan macam tunggul kat situ. Anak dah 4 bulan. Bawak la baby jumpa dia. Bising pulak sebab saya hantar baby kecik pergi taska. Lah? Takde pun offer nak jaga? Lagipun baby masih perlukan saya. Masa tu kami suami isteri pjj, saya dengan anak, suami stay kat rumah kami. Allah sedih tak terkata. Masa tu konon rindu cucu la. Ha calit la segala air sunquick ke mulut dia. Baru 4 bulan dah kena paksa rasa air sunquick. MAK DIA PUN TAK AJAR DIA MAKAN LAGI!!!! Anak sekarang 8 bulan dah boleh makan. Dia tegur anak saya tak boleh jalan lagi sebab dia gemuk. Suruh stop susu S26 ganti ngan susu lain. Saya menjawab "dia banyak menyusu badan" terus dia terdiam. Saya sebenarnya nak jawab "kau siapa nak arah-arah orang stop susu bagi susu? Aku ni lagi berhak tentukan dia nak susu apa" tapi saya malas bergaduh sebab takde guna. Suami saya akan kecewa dengan saya nanti. Hari ini kt kenduri, dia sibuk suapkan bubur kacang kat baby. Baby suka lah bubur kacang kan manis kuah dia. Lepas tu dia suap air asam boi pudina. Ya Allah. Takde sepatah pun "boleh suap ke?" daripada mulut dia. Saya ni mak dia tau bukan tunggul. Saya bagi alasan "baby tak boleh makan pudina". Dia menjawab "alah sikit aje buat rasa" Saya masa tu sikit lagi nak balikkan meja dan mengamuk "AKU CAKAP TAK BOLEH, TAK BOLEH LA!!!!" Ya Allah barannya saya rasa. Saya nak bercakap dengan suami pun takde selera dah. Suami saya tak bersuara langsung masa tu. Entah. Susah sangat ke nak hormat permintaan saya. Saya bukan batu tepi jalan. Saya ibu kepada bayi tu. Saya lahirkan dia. Saya lebih berhak ke atas anak saya kenapa mak mentua saya rasa dia entitled gila especially terhadap keluarga kecil saya? Bila saya meluah ada lah komen sini cakap mak mentua pun kena dianggap sebagai mak kandung. Tak sama langsung! Mak kandung saya tak biadab macam ni terhadap saya! Dia tanya dulu anak makan ke ni? Anak makan ke buah ni? Boleh makan ke ikan ni? Mak kandung saya lahirkan saya bukan mak mentua yang lahirkan. Pastu mesti ada komen suruh menjawab balik. Tengok lah apa jadi bila saya menjawab balik. Pandai mengadu kat suami saya. Nak suruh bercerai agaknya. Bila saya kena aniaya macam ni hati saya meronta nak balik rumah mak saya untuk beberapa hari. Rindu mak sendiri. Ternyata jadi ibu ni membuatkan saya sunyi. Lagi sunyi bila mak mentua tak respect saya langsung. Takkan nak mengadu kat suami. Mestilah suami tersepit. Jadi saya luah je la kat sini. Bukannya saya melawan apa, saya cuma lindungi anak. Saya ada cara saya nak jaga anak. Kenapa tak boleh respect cara saya? Susah ke? Anda rasa saya kena respect lagi ke orang macam ni? Bukan sekali dia menjawab saya bila saya kata tak boleh. Dia nak jugak menjawab ingat saya ni apa??? Dah la hampir buat saya bercerai dengan suami DALAM PANTANG sebab aduan dia tu. Dia nak anak lelaki dia jadi duda ke? Saya dah serabut nak melawan. Hanya mampu meluah kat sini lepas tu diam tak cakap sepatah dengan suami kalau dia tanya kenapa macam takde mood. Kang dia tersepit saya pulak konon gaslighting lah apa lah. Syurga dia kan mesti lah dia akan pilih mak dia. Penat dah menangis. Bukan susah pun permintaan saya. Hanya respect saya sebagai ibu kepada anak saya. Tanya dulu atau mintak izin nak suap apa-apa. Tu saja. Susah ke? Nak respect sebagai menantu memang failed dah. Ni nak respect sebagai ibu cucu dia pun failed. Entahlah. Hadap je la sampai dia ke alam barzakh. Huhu 😔😭

19 Balas

Sy dulu mcm awk la. Takut dgn mertua, takut dgn suami. Ni bkn nk mengajar jadi jahat tau. Mcm awk ckp nak melindungi anak sendiri. Maka, bila kita dah set nk melindungi anak, apa jadi pon kita fight. Fight benda betul. Benda betul la tu anak xboleh mkn sebarangan.Kita xsuka mkn ikan haruan bagai. Jgn jadi orang yg mudah dibuli sis. Suami xmembantu xpe, awk sendiri kena ada pendirian yg teguh. Sy mula2 pon boleh sabar la. Lama2 kita akan sampai ke tahap meletup. Masa tu orang takkan sangka kita ni "sebaran" tu. Jadi, jgn biarkan diri awk meletup cenggitu. Lebih baik awk bersuara sekarang. Perkahwinan ni bukan saya. Tapi kita atau kami. Means berdua. Awk xbagitau suami, nanti dia fikir awk ok2 je. Atau suami awk ckp, biar jelah. Awk amik action lain sis. Contoh jauhkan diri dari mertua. X ikut suami balik kampung atau masa dia nk bagi makan tu, awk alihkan muka baby ke posisi lain. Mertua bising, awk ckp je. Anak sy sakit nanti, masuk hospital mak nak tolong jaga ke???

sis ada ngadu kat mak sis sendiri x? MIL sy pon perangai ntah apa2 jugak, mama sy kalau pergi rumah MIL nt dpn2 dia basuh MIL sy.. Mama sy jugak selalu mesej ngan suami sy yg sy ni jenis yg xboleh wat itu ini... kadang2 sy segan jugak sbb suami kna sekolahkan dgn mama, tp bagus jugak bla mama kita support kita.. at least MIL tu tau yg anak dia tu kawen ngan anak org lain jugak bukan kita ni sebatang kara pas kawen ngan anak dia nk follow je lifestyle dia je. skrg suami n family dia kalau apa2 dia mmg akan ckp 'oh, style pantang family sy ni lain ngan dia, cara sy buat itu ini lain dgn family dia..', nmpak mcm nk salahkan sy kan, tp sy buat keras je.. mmg sy bls blk, 'aah, sy and family sy dah biasa mkn gini kalau pantang semua.. anak mak saya pon 8org, xkalah ngan mak dia 9 org.. semua hidup jugak..'. sy and suami kalau hidup berdua mmg xda masalah, bila family kepoh dia masuk cmpur mmg haru family kecik kami ni

12h ago

Taknak la sis.. takut mak saya bergaduh pulak ngan mak mentua jadi lagi serabut.. Ye kalau pantang ngan mak sendiri dia tak kisah pun saya makan apa.. abang saya pun ada untuk masakkan menu pantang cuma saya je degil nak pantang sendiri ada CL..sekali mak mentua tak bagi suami upah CL.. takpelah.. dendam jugak la kat situ..

sis Sy nak bsalin ni dh bgtau suami sesiap.jgn ad sspa pndai² BG anak Sy MKN ,minum atau buat benda y Sy xsuka .Klau x Sy akan ckp direct DPN muka org tu xboleh .Sy ank nk masuk 3 dh .dulu blh la pendam diamkan je skrg no more .Klau suami Xnk support Sy xkira lah org tu mak dia ke sdara mara dia ke Sy akan direct ckp DPN muka kali ni .Klau xsuka Sy lari balik rmh Sy sndr.ape kisah .Sy ikut ckp suami je ni dia nk Sy pantang rmH mak dia tp Klau ikutkan Sy nk je dok RMH sndr tp suami risau sebab die kje.mak mertua Sy ok xde masalah pon.tp Sy jnis Xnk org pndai² n xhormat Sy . Sy paling pantang bila baby Sy Bru LG biasalah kerap ngis .tu BKN sebab dia lapar or xckup susu.jgn pndai² nk suap Nestum or air masak pantang betul .kali ni spe pndai² MMG aku naik hantuuuuu sbb dulu BYK diam n ikutkan je done meluah KT sini

Kenapa semua mak mertua sama!!!!! aku stress la 😭 mak mertua sy pun sebok tau nak suap kek la “calit sikit je” arghhh anak aku baru 4-5 bulan time tu.. ko dh ada anak 4 org pun tak tahu ke benda tu tak bole??? yela maybe asal kampung kan tu yg main suap je geram saya! 😭 sy bertegas gan suami.. MEMANG TAK BOLEH SUAP MANIS MASIN MASAM dekat anak! and saya bersyukur sangat suami ikut arahan saya sbb yg jaga anak tu saya sakit apa semua saya yg kne hadap. ada 1 hari tu bufday suami, anak kami tgk je kek yg kami makan, then mak mertua ckp meh suap sikit.. sbb baik suami ckp “eh tak bole mak dia marah nnti” haha aku tak kesah ikut la nak cakap apa SBB MMG TAK BOLEH.. esok lusa budak tu dh bole makan manis masin jgn tak bagi pulak!

5h ago

manis masin masam tu mksd sy benda yg ada bahan perasa.. yg baby mmg x boleh

Sis, first of all pls buang mindset you yg “taknak luah dekat suami sbb mesti akan mengeruhkan keadaan”. NO! You tak luahkan dekat dia itu yg mengeruhkan keadaan dan buat benda ji berlarutan and if you keep living with that mentality, u akan terus makan hati sampai la anak you sekolah, kahwin etc. You bukan sahaja ibu kpd anak you, tapi YOU ISTERI SUAMI YOU! Anak tu anak anda berdua. So whatever you feel is not right, TALK TO YOUR SPOUSE. Yg bermasalah dan terpaling kat sini adalah your mother in law, iaitu mak kpd husband you. So let him talk to her. Suami you yg kena main peranan utk bercakap dekat mak dia pasal isu ni. Nak taknak mak dia kena accept and change herself. Talk to your husband.

6h ago

stuju.. sye awal2 kwen pun ade isu ngn fmily mertua.. skg da btahun2 kawen pun sme.. memg x bley ngam.. tiap kali blek je mest nant mood sye x ok/ sye mnangis.. so last2 suami pun x paksa sye ikut.. it takes time jgak nk bg suami paham.. for my kes, it take years..

Husband you, haih. I pun pernah ada isu dgn in laws, my husband anak sulung suka sangat jadi pak turut. Yes, syurga di bawah tapak kaki ibu, tapi fikir sendiri lah dah kahwin dah ada anak, kena pandai lah bertimbang rasa sikit. Bukan lebihkan belah sana. Masa tu sampai gaduh2 dengan husband. Nak bagi dia faham punya pasal. Sebab I tahu, kalau I sendiri nak tegur mil, nanti dia akan rasa macam I ni rude. So yang boleh hadap anak dia lah. Pernah satu tahap I terlepas cakap dekat my husband, kalau perangai masih macam ni I taknak pregnant anak dia dah, sebab menyampah 😒

Tu ank awk..kalau pertama kali dh mrh n still Bt lagi awk blh mengamuk sbb apa2 jd nti kat ank awk juga yg kena.mcm ank sy nk masuk 2thn bln dpn n bab mkn mnum mmg sy jaga xdelah terlalu ketat tp benda2 yg xblh bg utk usia dia mmg sy xbg.ni pn bru je jd hari isnin lps..ank saudara suami sy bg ank sy mnum air 100plus..serius menatang gila apa bt mcmtu.sy mengamuk mrh..sy dh warning.kalau berani lg lps ni tgok la sy bt apa pula

Geram pulak aku. Kalau aku dah melawan dah. Biarlaa sana begadoh ke apa. Lg bagus depan suami biar suami nmpak dgn mata sdri situasi pemulaan smpai bgadoh tu so ibu mertua tu xmenambah perisa msa mengadu. Lawan je sis. Anak nnti jd memilih maknan@sakit bukan mertua yg bersengkang mata menjagaa. Jgn jd lemah. Nnti smpai ke besar anak sis mentua yg atur2 sesuka hati dia

Haaaa gigih aku baca sampai habis 😮‍💨 faham sangat membuak-buak marah bila kita mak mak ni beria menjaga pemakanan anak sebab nak anak dapat makanan berkhasiat tapi bila kat tangan orang lain disuapnya makanan tah pape 😤😤😤😤 faham sangat rasa nak marah tapi takut makin memberi mudarat haihhhh anginnya aku 😭😭😭😭

saya suami isteri mmg direct to each other. senang sbb bila tak luah, jadi tak faham. Alhamdulillah suami faham & saya jarang balik ke rumah mertua lebih2 lagi sejak mengandung. Tapi saya tak pernah halang malah galakkan suami jumpa mak dia. suami juga bekerja dengan mak dia, namun saya percaya rezeki insyaAllah ada dimana-mana.

12h ago

Saya pun malas nak ikut.. tapi gitu lah.. menahan pedih je manjang..taktahu lah sampai bila kesabaran saya ni wujud...