Susah ke nak respect saya sebagai ibu kepada anak saya?

Maaf ini cerita panjang... Masa berpantang, saya tegur mak mentua jangan letak banyak sangat minyak telon sebab tak tahu penerimaan kulit baby macam mana. Baby masa tu baru seminggu umur dia. Dia tegur saya tak pakaikan bedak dekat baby. Saya kata saya taknak pakaikan lagi tunggu dia besar sikit. Dia bebel cakap nanti baby busuk. Dia suruh saya buh air masak dalam botol bagi baby minum. Baby baru 3 minggu. Saya kata nanti umur 6 bulan saya bagi. Dia menjawab "alah buat hilang dahaga dia je!" Saya kata saya taknak bagi saya nak tunggu 6 bulan. Dia menjawab lagi "awak tu belajar benda salah!" Saya malas melayan saya diam je. Apa jadi? Dia mengadu kat suami saya. Cakap saya kuat melawan. Apa dia buat semua tak kena. Lepas tu konon merajuk taknak datang rumah biar saya jaga anak sorang-sorang. Suami saya kerja dengan mak dia so dia panggil suami saya masuk kerja masa tu baby umur tak sampai sebulan pun. Ya bermulalah tempoh saya berpantang sendiri, makanan saya, saya masak sendiri. Kadang-kadang kebuluran dari tengah hari sampai malam sebab anak menangis. Orang kat sini tanya kenapa tak upah CL? Mak mentua saya bising sekampung suruh suami saya arahkan saya cancel booking CL. Orang lain cerita dia pantang mak mentua dia jaga, hidang makan etc. Mak mentua saya hidang bebelan je. Ingat lagi dia ugut suami saya "kalau awak tak bagi bini awak makan ikan haruan ni, anak derhaka la awak" mungkin dia bergurau tapi sampai anak umur 8 bulan pun saya masih terkesan lagi. Saya banyak kali ulang saya memang tak makan ikan haruan!!!! Mak saya sendiri pun tak pernah paksa sebab dia tahu saya memang tak makan! Saya makan dengan linangan air mata. Rindu mak saya masa tu. Nak cerita kat dia pun saya takut bergaduh pulak sesama besan ni. Kalau saya tak makan ikan haruan ni ada orang mati ke? Takde pun! Habis tempoh berpantang... Anak 2 bulan. Masa tu bulan puasa. Overtired sebab masa tu berbuka puasa kat rumah family suami. Saya tak faham sampai harini kenapa suami minat sangat melepak kat rumah family dia lama-lama. Anak dah mengamuk dia nak susu dan tidur. Nenek suami ingat ada "benda" kacau jadi dia pun calit garam kat baby saya. BABY UMUR 2 BULAN. Takde mintak izin ke apa. TAKDE. Saya dilayan macam tunggul kat situ. Anak dah 4 bulan. Bawak la baby jumpa dia. Bising pulak sebab saya hantar baby kecik pergi taska. Lah? Takde pun offer nak jaga? Lagipun baby masih perlukan saya. Masa tu kami suami isteri pjj, saya dengan anak, suami stay kat rumah kami. Allah sedih tak terkata. Masa tu konon rindu cucu la. Ha calit la segala air sunquick ke mulut dia. Baru 4 bulan dah kena paksa rasa air sunquick. MAK DIA PUN TAK AJAR DIA MAKAN LAGI!!!! Anak sekarang 8 bulan dah boleh makan. Dia tegur anak saya tak boleh jalan lagi sebab dia gemuk. Suruh stop susu S26 ganti ngan susu lain. Saya menjawab "dia banyak menyusu badan" terus dia terdiam. Saya sebenarnya nak jawab "kau siapa nak arah-arah orang stop susu bagi susu? Aku ni lagi berhak tentukan dia nak susu apa" tapi saya malas bergaduh sebab takde guna. Suami saya akan kecewa dengan saya nanti. Hari ini kt kenduri, dia sibuk suapkan bubur kacang kat baby. Baby suka lah bubur kacang kan manis kuah dia. Lepas tu dia suap air asam boi pudina. Ya Allah. Takde sepatah pun "boleh suap ke?" daripada mulut dia. Saya ni mak dia tau bukan tunggul. Saya bagi alasan "baby tak boleh makan pudina". Dia menjawab "alah sikit aje buat rasa" Saya masa tu sikit lagi nak balikkan meja dan mengamuk "AKU CAKAP TAK BOLEH, TAK BOLEH LA!!!!" Ya Allah barannya saya rasa. Saya nak bercakap dengan suami pun takde selera dah. Suami saya tak bersuara langsung masa tu. Entah. Susah sangat ke nak hormat permintaan saya. Saya bukan batu tepi jalan. Saya ibu kepada bayi tu. Saya lahirkan dia. Saya lebih berhak ke atas anak saya kenapa mak mentua saya rasa dia entitled gila especially terhadap keluarga kecil saya? Bila saya meluah ada lah komen sini cakap mak mentua pun kena dianggap sebagai mak kandung. Tak sama langsung! Mak kandung saya tak biadab macam ni terhadap saya! Dia tanya dulu anak makan ke ni? Anak makan ke buah ni? Boleh makan ke ikan ni? Mak kandung saya lahirkan saya bukan mak mentua yang lahirkan. Pastu mesti ada komen suruh menjawab balik. Tengok lah apa jadi bila saya menjawab balik. Pandai mengadu kat suami saya. Nak suruh bercerai agaknya. Bila saya kena aniaya macam ni hati saya meronta nak balik rumah mak saya untuk beberapa hari. Rindu mak sendiri. Ternyata jadi ibu ni membuatkan saya sunyi. Lagi sunyi bila mak mentua tak respect saya langsung. Takkan nak mengadu kat suami. Mestilah suami tersepit. Jadi saya luah je la kat sini. Bukannya saya melawan apa, saya cuma lindungi anak. Saya ada cara saya nak jaga anak. Kenapa tak boleh respect cara saya? Susah ke? Anda rasa saya kena respect lagi ke orang macam ni? Bukan sekali dia menjawab saya bila saya kata tak boleh. Dia nak jugak menjawab ingat saya ni apa??? Dah la hampir buat saya bercerai dengan suami DALAM PANTANG sebab aduan dia tu. Dia nak anak lelaki dia jadi duda ke? Saya dah serabut nak melawan. Hanya mampu meluah kat sini lepas tu diam tak cakap sepatah dengan suami kalau dia tanya kenapa macam takde mood. Kang dia tersepit saya pulak konon gaslighting lah apa lah. Syurga dia kan mesti lah dia akan pilih mak dia. Penat dah menangis. Bukan susah pun permintaan saya. Hanya respect saya sebagai ibu kepada anak saya. Tanya dulu atau mintak izin nak suap apa-apa. Tu saja. Susah ke? Nak respect sebagai menantu memang failed dah. Ni nak respect sebagai ibu cucu dia pun failed. Entahlah. Hadap je la sampai dia ke alam barzakh. Huhu 😔😭

19 Balas

Allahu mama siannya awak. penat fizikal, penat lagi mental nak hadap mertua dari neraka camni 😞 faham mcmana awk rasa skang. memang susah jaga anak kalau ada org tua camni yg sibuk memandai² nak jaga jugak anak kita. better kurangkan jumpa mertua tu sis. cuba elak sampai anak besar sikit. moga mama terus kuat yee.

Ee tak suka, kalau org gatai2 kata 'alahh bagi sikit je' yg sikit2 tuh la esok2 jd terbiasa. Sy cakap je ank sy 'alergik' tak boleh mkn sebarangan. Lps dari tu xde dah org bagi. Nak bg tanya saya dulu.

sis elakkan la bwk baby tu g rumah mil selalu. kalau husband nk balik, biarlah dia balik sensorang. eee geram btul baca! anak sakit bukannya nnt mil yg jaga, kite sendiri jgk yg kena jaga.

Puan, satu je saya nak pesan. Jangan jadi wanita yang lemah ya. Nak taknak kena lawan and berkeras juga. Suami puan pon satu, no function at all. Sbb suami puan pun kena mainan peranan juga.

naik hangin pulak baca, dh terang2 baby blm lgi 6bln dh suap itu ini klw jdi apa2 dgn baby..confirm mak baby tu yg d salah kn..apalah MIL mcm ni x pndai fikir ke geram lak akuu

sis kena luah juga pada suami, slow talk dgn suami..kdg2 org tua ni ingt dy lagi pandai jaga anak, anak kita ikut cara kita nak jaga. ap2 pun semoga semuanya dipermudahkan.

Kuat eh awk , kalau sy habis kena maki suami saya sekali maknya kena.

Ni menantu ke surrogate mother?

6h ago

Hahaha win la komen ni

allah. kuat ye.