Kalau taknak tolong, mulut jangan berbunyi

Hi saja nak luahkan.. kecewa dengan ayat husband.. saya masak makanan baby, hari-hari menu lain.. hari ni menu creamy corn, baby tak selera sangat.. husband kata "corn tawar heber".. saya dah rasa makanan tu takde la tawar sangat pun.. and makanan baby memang tak boleh letak gula garam.. ni general knowledge... tapi dia suka komplen makanan anak tawar sebab tu dia tak berselera.. sebelum ni elok je dia makan walaupun 4-5 suap je... cuma creamy corn tak kena tekak dia kot... dia makan sesuap lepas tu terus taknak.. saya malas bergaduh saya kata tambahla gula..sikit lagi dia ada sakit ke apa jaga la sendiri... kalau dia jadi picky eater pun ha saya nak buat taktau ja... cari la makanan sendiri dan masak untuk dia.. kalau rasa tak boleh nak tolong masak atau ambik tahu ilmu beri makan kepada bayi, mohon diam... ni nak bagi buah potong macam mana pun tak tahu walaupun bini beria suruh download Solid Starts.. kecewa sangat.. dari rasa bersemangat nak masak jadi malas nak masak.. dahla tengah tak sihat.. kita mak mak ni tak sihat pun kerja jalan.. nak harap suami? Mimpi je lah! Bila isteri macam singa..macam-macam pulak dia bebel...dia tu punca isteri jadi singa.. rasa nak nangis je hari ini...sakit hati dan kecewa.... kot lah nak cakap terima kasih masakkan makanan anak... takde aih...komplen je ada..tawar lah itu lah ini lah.. susah kalau jenis taknak terima ilmu.. yelah saya ni isteri...di bawah tapak kaki dia je... mana la layak ngajar dia..

10 Balas

Lagi penat kalau mertua campur tangan ye. Cakap macam2 dkt suami suruh educate bini cara org lama2. Suruh bagi je sama dgn kita makan dgn perasa gula garam. Anak sy mmg no salt no sugar until she s 2. Lepastu sy intro more flavour gula garam but not too much. Elokk je makan mcm2. For her age, berat sgt2 lah elok. She s 3 now, Alhamdulillah jugak jajan gula2 coklat is not her option. Try 1kali taknak, mom’s cook je dia prefer. Better than mertua punya anak, lagi senang nk bela drpd anak mertua 😂 and im so proud of my daughter yg mereka2 ni cakap one day akan jd picky eater sbb i dont give her flavour food. Yg org nampak makanan tawar, demer xfaham bermain dgn real flavour and texture ni yg sbenarnya utk ajar anak makan. She s doing better than anak2 sdara yg lain yg bedal semua makanan dari segi pemakanan. She eat at her own since 7months, sy xpyh sibuk2 nk spend time nk suap2, makan je sama2 drpd dia kecik lagi. She can use chopstick really well too walaupun unnecessary pun sbnrnya😂Sangat geram ye dgn mereka2 ini. Kita punyalah study nk jaga anak sebaik mungkin, senang2 nk judge nak ajar yg bukan2 dkt suami konon nk suruh suami marah kite ni cerewet sgt. Nasib baik suami tidaklah sebangang itu😌 trust the process dan isteri anda ye para suami. Isteri know whats the best. Takde mak nk bg anak lesser. Oh btw, anak kedua pun sy bakal bt sama or better than the first one. Bergaduh ke apa ke tak kisah lah, anak i. I yg mengandung 9bulan. I have full consent 😂

1w ago

Tabahlah sis. Sy mmg sampai dia kecik hati dgn sy, sbb sy very tegas kalau bab anak. Masa anak sy 7bulan dia bagi hard candy, gula2 manis2 letak dalam mulut anak. Apoo??? I was so mad, sy ambik anak tu letak dalam bilik. Terus dia suruh abg my husband pick them up. Sy dah bjuta kali tegaskan anak sy, sy je bagi apa2 dkt dia. Jgn cross the line

Awak dan suami dibesarkan dlm latarbelakang yg berbeza, jadi mayb suami terikut dgn cara dia dibesarkan. Apa yg awak buat tu betul, tak salah. Cuma bila kurang sokongan dari suami, awak rasa down. It okay awak. Apa yg awak buat sekarang, hasil nya awak akan nampak bila baby makin besar. Tiada yg sia2 apa yg ibu korbankan. Agak nya baby cepat rase muak sesuatu yg rase lemak2. Add on sedikit lemon mayb boleh kurangkan rase lemak2 tu bukan sebab makanan tu tawar. Kita yg rase tawar sebab dah rase macam2. Lidah pun dah kebal 😅. Insyaallah, suami awak lama2 nampak apa yg awak buat utk anak ye. ☺️

awakkk .mase mule2 dlu pun saye ade anak selalu gak la gado2 mulut ni.. ye la dia cakap .kite jawab .dia ckp ape pun kite menjawab.. lepas TU.. sye mlas dh nk membalas . biar. suara dia je la keluar . tp bile anak masuk 1y++ xde dh... mule2 TU masing2 struggle nak besar kan anak ..and nak adapt Ade anak.. sabar ye awak.. awak try beli mknn baby skrg pun Ade banyak flavour..Ade ikan bilis ade tomyam .dia nk complaint pun xleh.. mmg baby org lain pun makan bnde sme

“yelah saya ni isteri… di bawah tapak kaki dia je… mana layak ngajar dia…” Tolong jangan fikir gitu sis… kita manusia layak dihormati terutama dari suami. Kalau suami ‘king’ dalam rumahtangga, kita ni ‘queen’ dalam rumah tuu… Sis lebih kenal suami sis macamana Mungkin dia memang suka bebel… anggap ja itu hiburan dalam rumahtangga… pk positive sis…

sabar la awk...ibu mmg menjaga tp jgn diikutkan selera apaknya..yg NK makan anak...bahana dekat Anak..sy mula2 bgtau..lama2 sy masak xckp n xmgadu kat suami Anak mkn ke tidak....try error.. pelbagaikan smpai la Anak sy mkn...yg dia tahu Anak dh kenyang... Alhamdulillah X jd picky pun....mommy syg diri.....yg penting awk berusaha yg terbaik utk baby awk ..happy mommy, happy baby.

sabar ya.. kadang laki ni x tahu apa yg kita seharian hadapi dgn anak.. tu dia main sedap ckap.. puan fikir positif je anggap suami puan tak tahu apa2.. suami saya pon kuat makan manis.. hari2 air manis, saya biar ke dia buat utk dia.. tp anak dan saya memang jaga bab makan.. kalau dia bunyi lg, suruh dia masak, mcm tahu semua kan.. 😊

mommy jgn stress, mommy biar je husb mbebel smpai dia sendiri penat. kite jaga baby dan dirinkite ah gitu, dia sendiri akan fikir

Anggaplah suami suka membebel. Apa yg awak buat tak de masalah. Anak baru nak kenal makan memang gitu. Kuatkan semangat & sabarrrr

biar je suami yg bercakap.. sis diam kan je..

ank umur brapa?

1w ago

umur2 mcm ni mmg baby xmkn bnyk sgt pun. sabar ye sis, keep offer anak menu mcm2. dont giveup